Banca Mondială propune impozitarea progresivă a pensiilor speciale. În Raportul de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale sunt prezentate mai multe propuneri în legătură cu pensiile speciale. Astfel, se propune eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea, îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu, un nou plafon de referinţă pentru cei nou intraţi în sistem, sau opţiunea reformării pensiilor speciale pentru toţi.
Banca Mondială recomandă impozitarea progresivă a pensiilor speciale
În Raportul de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale sunt prezentate mai multe propuneri în legătură cu pensiile speciale, prezentat de Ministrul Muncii, sunt luate în calcul patru variante de rezolvare a problemelor legate de „pensiile speciale“.
Pentru reforma pensiilor de serviciu, cunoscute ca „pensii speciale”, Banca Mondială (BM) propune introducerea impozitării progresive a suplimentului la pensiile de serviciu finanțate de la buget. Prin acest supliment, BM înțelege sumele foarte mari care sunt plătite de la bugetul de stat pentru anumite categorii de pensii. Este vorba în principal despre pensiile foștilor magistrați, foștilor angajați ai Aviației Civile, foștii consuli și diplomați și foștii grefieri și personal auxiliar din instanțe și parchete. În acest sens, BM recomandă instituirea unui mecanism eficient de reducere a inegalităților. Asta se poate face prin impozitarea specială a cotei din beneficiul finanțat de la bugetul de stat.
Marea problemă a acestor pensii speciale este reprezentată de cele încasate de către foștii magistrați. Aceștia au venituri de peste 90% din sumă de la buget, și nu din contribuții. Cazuri de completări mult mai mari decât contribuțiile sunt posibile și pentru alte pensii de serviciu. În Raportul de analiză primit de la BM se recomandă modificarea regulilor de indexare pentru prestațiile magistraților, dar și realizarea unei analize juridice pentru opțiunile de aliniere a ratei de indexare cu cea utilizată pentru alte pensii de serviciu în limitele deciziei Curții Constituționale care protejează beneficiul magistraților.
O altă categorie luată în vizor de reprezentanții BM este cea a pensiilor pentru foștii angajați din Aviația Civilă, pentru care a propus închiderea planului de pensii aferent personalului aviației civile sau limitarea acestora în alt mod.
Legat de pensiile militare, se propune alinierea principiilor de administrare cu alte pensii de serviciu.
Scenariile propuse de Banca Mondială pentru reducerea pensiilor speciale
În Raportul de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale sunt prezentate 4 scenarii în legătură cu pensiile speciale.
Primul scenariu presupune menţinerea actualelor prevederi legislative, cu o rată de înlocuire de 65% pentru o formulă de beneficii pentru carieră pe 25 de ani, cu o reducere (sau creştere) de 1% pentru fiecare an de serviciu sub (sau peste) ţinta de 25 de ani şi baza de venit de 6 luni pentru calcul a pensiilor. În plus, se are în vedere indexarea anuală a prestaţiilor de 2,8% în 2022, 7,8% în 2023 şi inflaţia decalată de 2 ani, după aceea, urmând regulile actuale de indexare.
Al doilea scenariu recomandă o perioada de referinţă de 12 luni. Modificarea nu ar produce un impact major asupra cheltuielilor cu pensiile comparativ cu scenariul de bază. Cheltuielile totale cu pensiile sunt reduse cu cel mult 2% în perioada de simulare şi rămân la niveluri similare faţă de valoarea de referinţă pe toată perioada de simulare (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,72% PIB).
Al treilea scenariu aduce o modificare ce ar face ca rată ţintă de înlocuire să scadă la 45% pentru o carieră de 25 de ani în sistem. Astfel, s-ar produce o scădere a cheltuielilor cu pensiile şi nivelul beneficiilor. Astfel, pensiile ar ajunge să reprezinte 0,6% din PIB până în 2047 şi aproape de 0,5% din PIB până în 2070.
Cel de-al patrulea scenariu presupune prelungirea perioadei de referinţă pentru calcularea câştigurilor medii de la perioada curentă de 6 luni la o medie pe întreaga carieră. Scăderea ar putea duce la o rată de înlocuire de 45%. De asemenea, cheltuielile cu pensiile ar coborî sub 0,6% din PIB după 2047 şi sub 0,5% după 2068.
Ținând cont de cele patru variante propuse de BM, în Raportul de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale sunt prezentate mai multe propuneri în legătură cu pensiile speciale, România ar trebui să aleagă impozitarea progresivă a pensiilor speciale.