marți, 21 martie, 2023

Ce pensie primește Ion Iliescu: Mulți bătrâni nici nu visează la banii ăștia!

Publicat:

Primul președinte român după Revoluția din 1989, Ion Iliescu încasează o sumă frumușică lunar. Mulți români sunt curioși ce pensie primește Ion Iliescu, fără să știe că acesta mai primește și o indemnizație lunară ce se acordă foștilor președinți de stat.

Din cele două venituri, unul dintre cei mai controversați oameni politici de după 1989, primește lunar peste 9.000 de lei.

Ce pensie primește Ion Iliescu

Multă lume își imaginează că fostul președinte Ion Iliescu are venituri colosale, însă, lucrurile nu stau chiar așa. Lui Ion Iliescu îi plăcea să spună că este „sărac și cinstit“.

Veniturile sale lunare provin din 2 surse. Astfel, primul președinte al României de după 1989 are o pensie de 3.916 lei. La această sumă se adaugă o indemnizație de 5.331 lei ce reprezintă indemnizația oferită pentru ocuparea funcției supreme în stat.

La întrebarea cât de „sărac“ este Ion Iliescu, trebuie precizat că fostul președinte post-comunist are, potrivit declarației de avere, doar un apartament, în București, achiziționat în anul 1996, care are o suprafață de 156 de metri pătrați.

Venitul lunar al lui Ion Iliescu poate părea unul mare în comparație cu mulți dintre pensionarii din România, însă dacă ținem cont că a fost șeful statului acesta are un venit mic față de cei care au pensii speciale. Astfel, la ora actuală, în România, sunt foști judecători sau procurori care primesc pensii de peste 20.000 de lei.

La fel, veniturile foștilor membri ai Corpului diplomatic şi consular al României se apropie de 6.000 de lei, în timp ce pensiile fostului personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România poate să sară de 11.000 de lei. Nici pensiile de serviciu ale celor care au lucrat la Curtea de Conturi nu sunt tocmai mici, aceste apropiindu-se în unele cazuri, de 8.500 de lei.

Ion Iliescu, o figură controversată a politicii românești

Ion Iliescu a fost primul președinte post-comunist al României. Acesta și-a început activitatea politică în Partidul Comunist, unde a ajuns să fie prim-secretar al UTC, membru în CC al PCR şi în Marea Adunarea Naţională, după care chiar ministru.

Ulterior, Ion Iliescu a supărat niște figuri marcante ale partidului și a fost exclus din viaţa politică. Acesta nu a fost de acord cu unele decizii luate în forumul central de partid.

În viața politică, Ion Iliescu a revenit în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Acesta a devenit preşedinte al CFSN, după care a preluat conducerea CPUN, ce asigura, provizoriu, conducerea statului până la formarea instituţiilor rezultate din alegeri.

Pe 20 mai 1990, la primele alegeri libere, Ion Iliescu a câştigat alegerile din primul tur, cu 85,07% din voturile valabil exprimate. În 1992, au organizate noi alegeri parlamentare şi prezidenţiale, conform noii Constituţii, iar Ion Iliescu a câştigat din nou preşedinţia, în al doilea tur de scrutin, în faţa lui Emil Constantinescu. După alegerile pierdute în 1996, în faţa lui Emil Constantinescu, a fost ales preşedinte al PDSR.

În 2000, Ion Iliescu a revenit în fruntea statului după ce a câștigat turul al doilea al alegerilor în fața lui Corneliu Vadim Tudor. Ulterior, Ion Iliescu a fost senator şi şi-a reluat poziţia de lider al grupului parlamentar al PSD. În 2005, a pierdut șefia partidului în fața lui Mircea Geoană, iar un an mai târziu i-a fost acordată funcţia de preşedinte de onoare.

Din 2010, la vârsta de 80 de ani, Ion Iliescu s-a retras din toate funcţiile deţinute în partid și s-a retras din viaţa publică. Acum, Ion Iliescu primește o pensie de de 3.916 lei, la care se adaugă o indemnizație de 5.331 lei ce reprezintă indemnizația oferită pentru ocuparea funcției supreme în stat.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite