marți, 28 mai, 2024

Junghi în spate în omoplatul stâng. Ce afecțiuni grave anunță simptomul?

Tot mai multe persoane se plâng de un junghi în spate în omoplatul stâng. Există multe terminații nervoase în zona omoplatului. O palmă tare și prietenoasă pe spate sau o disfuncție a unui organ intern va provoca durere. Aceasta poate apărea după ce ați ridicat greutăți sau ați mers mult timp pe jos, sau ați stat mult timp la birou.

Cauzele pot fi ușoare. Disconfortul dispare rapid, fără consecințe. Dar durerea în zona coloanei vertebrale, în dreapta sau în stânga acesteia, poate semnala dezvoltarea unor boli periculoase care necesită diagnostic și tratament urgent. Dacă simțiți o durere puternică, chiar și de moment, a cărei cauză nu o înțelegeți, sau simțiți adesea semnale slabe de durere din organism, nu vă grăbiți să beți analgezice, mergeți la medic și supuneți-vă unui examen.

Junghi în spate în omoplatul stâng. Ce boli provoacă disconfortul?

Fluxul de aer atunci când inspirați afectează mușchii, coastele, diafragma, traheea, bronhiile și plămânii. Dacă toate aceste organe sunt sănătoase, o persoană simte doar cum i se dilată pieptul. Dar dacă un proces inflamator sau o altă patologie se dezvoltă undeva, este posibil ca durerea să nu fie în piept, ci în spate, în partea superioară a spatelui, în omoplați sau în partea inferioară a spatelui.

Din cauza distrugerii țesutului cartilaginos, sensibilitatea crește și terminațiile nervoase reacționează cu un impuls dureros chiar și la mișcările musculare obișnuite. Astfel, la extensia coastelor la inspirație, pacienții suferă adesea de nevralgie intercostală, simțind un junghi în omoplatul stâng.

Un corset muscular slăbit nu asigură o amortizare suficientă pentru mișcări, terminațiile nervoase din apropierea coloanei vertebrale sunt ciupite în timpul oricărei mișcări, cum ar fi cea de inspirație reflexă a aerului, și apar dureri severe.

Procesele inflamatorii din plămâni, bronhii, cresc volumul țesuturilor din jur, când plămânii se dilată la inspirație, presiunea lor crește, implică terminațiile nervoase și durerea iradiază spre spate. Afecțiunile sistemului respirator sunt indicate și prin simptome precum tusea, febra, slăbiciune și dificultăți de respirație.

Bolile de inimă pot provoca manifestarea durerii. Când este necesară vizita la medic?

Durerea acută în zona omoplatului poate fi asociată cu un atac de cord sau cu o stare anterioară unui atac de cord. Dacă palpitațiile, slăbiciunea și dificultățile de respirație apar în același timp cu apariția durerii, consultați un cardiolog.

Atunci când inspirați, diafragma coboară și apasă pe stomac și pe ficat. Dacă acestea sunt sănătoase, nu există presiune. Dar dacă țesuturile sunt inflamate, există un impuls de durere. Terminațiile nervoase o trimit către omoplați și este percepută nu în față, în zona stomacului, ci în spate, lângă coloana vertebrală. Dacă există amărăciune în gură, balonare, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, trebuie să fiți examinat de un gastroenterolog.

Un junghi în spate în omoplatul stâng vă va ajuta să înțelegeți ce organe trebuie să verificați. O durere înjunghiată în partea stângă a omoplaților este asociată cu boli de inimă. În cazul pericarditei, aceasta este localizată în zona scapulară. În cazul unui preinfarct sau al unui atac de cord, durerea este în partea stângă și iradiază spre braț. Durerea în partea superioară a spatelui, în partea stângă, poate apărea și în cazul unui ulcer gastric.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite