Orice fel de rană poate duce la buze umflate. Chiar și o simplă lovitură, o tăietură, o mușcătură de insecte, o arsură și o iritație. Umflarea buzelor poate fi cauzată de orice fel de rană. Printre acestea se numără o tăietură, o mușcătură de insectă, o arsură sau o iritație cauzată de produse cosmetice nepotrivite sau de alimente bogate în sare și piper.
Dacă rana este minoră, aplicați o compresă rece pe buze, cum ar fi o lingură de oțel, un tifon înmuiat în apă rece sau o pungă de legume congelate învelită într-un șervețel. Acest lucru poate reduce durerea și umflarea. Poate dura până la câteva zile pentru a scăpa complet de disconfort. Dacă rana este adâncă, mai mare de 6 mm, sau dacă sângerează și nu poate fi oprită, mergeți la cel mai apropiat centru de traume sau la un chirurg cât mai curând posibil.
Buze umflate. Din ce cauză apare disconfortul
Lingerea buzelor atunci când bate vântul, este soare sau pur și simplu când stai prea mult timp într-un loc umed poate duce la apariția buzelor crăpate și umflarea acestora. Acestea pot provoca buze crăpate, un tip de leziune care poate duce la umflături.
Pentru a evita acest disconfort folosiți un balsam de buze și nu încercați să vă desprindeți pielea descuamată. Pentru a evita o repetare în viitor a disconfortului, va trebui să renunțați la obiceiul de a vă linge buzele. De asemenea, merită să le protejăm de razele UV. Un ruj cu proprietăți de protecție solară sau o pălărie cu boruri largi pot fi de ajutor.
Sistemul nervos autonom reacționează la astfel de emoții prin creșterea fluxului de sânge la nivelul feței. Prin urmare, ochii și nasul se înroșesc atunci când plângeți. Fluxul de sânge face ca buzele să se umfle și să se înroșească, deoarece acestea au în special multe vase de sânge.
Este foarte periculos dacă buzele vi se umflă brusc. O reacție alergică severă, care apare ca răspuns la alimente, medicamente sau la o înțepătură de insectă, se poate manifesta în acest mod. În plus față de buzele umflate, apar de obicei mai multe simptome. Printre acestea se numără furnicături în degete, mâini, picioare, în jurul gurii, în tot capul. De asemenea, pacientul suferă de slăbiciune acută, amețeli, puls slab, rapid și piele palidă sau roșie.
Ce să faci când simptomul neplăcut este însoțit de mai multe reacții adverse?
Din moment ce pacientul simte umflarea buzelor alături de umflarea gâtului sau a limbii și o senzație de noduli în gât trebuie să administreze imediat un medicament. Din moment ce pacientul simte respirație dificilă și superficială trebuie să meargă de urgență la un medic specialist.
Buzele umflate sunt un simptom caracteristic al sindromului de alergie orală. Este o reacție alergică încrucișată care apare uneori la persoanele cu sensibilitate la polenul de plante atunci când consumă alimente care conțin alergeni similari.
De exemplu, o persoană cu alergie la polenul de mesteacăn poate avea o reacție încrucișată atunci când mănâncă mere, morcovi, țelină, cireșe, piersici, pere, prune, kiwi, alune sau migdale. Și cu alergie la polenul de iarbă, atunci când consumă țelină, pepene galben, portocală, piersică și roșii.
Apariția simptomului de buze umflate este o reacție ușoară. Nu este neobișnuit să observați o senzație de furnicături sau mâncărimi în gură și o ușoară umflare a buzelor și a limbii atunci când pacientul suferă de o alergie alimentară. De cele mai multe ori, simptomele dispar odată ce produsul alergen a fost înghițit sau scuipat. În cazuri rare, sindromul de alergie orală poate evolua spre anafilaxie.