marți, 23 iulie, 2024

Înțepătură de insectă și picior umflat. În ce cazuri apare acest deranj?

O înțepătură de insectă poate provoca un picior umflat și alte reacții alergice. Viespile, albinele și țânțarii sunt inevitabile în mediul rural și, uneori, în oraș. Desigur, este posibil și necesar să se ia măsuri de siguranță.  Să se instaleze plase de țânțari la ferestre, să se trateze zonele deschise ale corpului cu creme sau spray-uri speciale.

Consecințele înțepăturilor variază de la roșeață și mâncărimi minore până la umflături grave și probleme respiratorii. Persoanele cu o sensibilitate deosebită la substanța injectată de mușcătura insectei trebuie să fie deosebit de atente. Consecințele unei mușcături pentru o persoană alergică sau pentru un copil mic pot fi mai mult decât neplăcute și foarte periculoase. Trebuie să fiți întotdeauna pregătit și să știți cum să acționați rapid și corect, mai ales într-o situație care vă pune viața în pericol.

Înțepătură de insectă și picior umflat. Reacțiile alergice provocate de acestea

Înțepăturile de țânțari, căpușe, purici, ploșnițe, muște de cal și altele pot provoca reacții traumatice, alergice și toxice prin ingerarea unor substanțe străine organismului uman. Mușcăturile provoacă înroșirea pielii, umflături și mâncărimi.

Răspunsul imunitar al fiecărei persoane la o astfel de expunere, precum și tendința de a dezvolta alergii sunt individuale, astfel încât trebuie evaluate nu numai manifestările locale, ci și starea generală. Dacă vă simțiți normal și dacă umflătura locală este mică, iar temperatura nu crește, puteți rezolva singur problema cu următorii pași.

Aplicați gheață pe zona afectată. Acest lucru îngustează vasele de sânge, face mai dificilă pătrunderea componentelor toxice în fluxul sanguin, iar umflarea scade. Loțiunile cu soluție pe jumătate alcoolică sau frecarea cu alcool boric pot fi, de asemenea, de ajutor.

Spălarea cu o soluție de sifon pregătită dintr-o lingură de sifon la un pahar de apă sau aplicarea unui amestec gros, ca un terci, pe zona afectată contribuie la ameliorarea afecțiunii. Pentru a reduce senzația de mâncărime pot fi folosite unguente cu ingrediente active antimicrobiene și antiinflamatorii, antihistaminice locale și unguente și soluții cu mentol.

De ce este atât de periculoasă o mușcătură? Ce boli pot transmite insectele?

De regulă, disconfortul dispare de obicei, dar, în primul rând, există persoane care sunt alergice la veninul de insecte și, în al doilea rând, insectele pot transmite boli grave. De exemplu, țânțarii pot transmite o serie de virusuri, căpușele pot transmite boala Lyme și encefalita, puricii sunt purtători de ciumă.

Mușcăturile multiple sunt deosebit de periculoase pentru dezvoltarea alergiilor, chiar și a celor care pun viața în pericol. În cazul în care o căpușă mușcă, insecta trebuie scoasă complet. Înțepăturile de albine, viespi și bondari pot fi și mai periculoase. Acestea sunt însoțite de umflături inflamatorii care pot dura mult timp.

Acestea apar din cauza unei infecții. Uneori, ganglionii limfatici, care servesc ca un scut natural împotriva răspândirii infecției, se măresc. Ar trebui să fiți deosebit de atenți la mușcăturile de pe față, gură și gât, deoarece acestea pot provoca durere, umflături foarte mari și chiar, în cele mai grave cazuri, insuficiență respiratorie.

În cazul unei mușcături la nivelul feței sau o înțepătură de insectă însoțită de un picior umflat, trebuie chemată imediat o ambulanță. Mușcăturile de viespe sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere. Ele pot provoca umflături grave și apariția șocului anafilactic.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite