joi, 23 mai, 2024

Ciuperca unghii la mâini. Simptomele simțite de pacient în timpul dezvoltării bolii

Ciuperca unghii la mâini este a doua cea mai frecventă micoză. Aceasta este cauzată în principal de din genul Trichophyton. Infecțiile fungice ale pielii și unghiilor mâinilor au nevoie de tratament în timp util, deoarece nu provoacă doar disconfort estetic, ci pot afecta și multe organe și țesuturi.

În stadiile sale inițiale, boala afectează pielea mâinilor, provocând o serie de disconforturi precum uscăciunea și îngroșarea pielii, descuamarea pliurilor pielii, durere și mâncărime. Ciuperca invadează treptat pliurile interdigitale și unghiile degetelor, ducând la apariția onicomicozei. Placa unghiei își pierde strălucirea și transparența, iar pe unghie se formează zone albe, gri, gălbui sau uneori întunecate. Unghiile se pot îngroșa sau se pot subția și se pot exfolia, iar marginile lor libere devin inegale și sfărâmicioase.

Ciuperca unghii la mâini. Testele necesare pentru diagnosticarea bolii

Pentru a identifica boala se efectuează o examinare microscopică a solzilor de piele și a bucăților de unghii infectate pentru a detecta agenții patogeni fungici. În cazuri rare în care se suspectează eczeme, psoriazis palmo-dermic sau sifilis, se cer teste suplimentare.

Printre acestea se numără analiza de sânge, determinarea micologică a coloniei de ciuperci și reacția la sifilis. În cazul în care există patologii concomitente, se efectuează consultații de specialitate pentru a exclude riscul de complicații.

Există mai multe etape în evoluția clinică a bolii. Forma scuamoasă este cea mai frecventă și este însoțită de înroșirea și descuamarea pielii, în special în pliurile cutanate. Interiorul palmelor poate apărea ca și cum ar fi acoperit de făină și pe alocuri apar crăpături fine. Dacă nu este tratată, ciuperca se va răspândi la plăcile unghiilor după o perioadă de timp.

Forma dishidrotică pe palme și degete apar bube, care se contopesc treptat în vezicule, uneori în inele. Odată ce veziculele se deschid, pe piele apar eroziuni cu margini solzoase. Ambele forme de ciupercă a pielii și a unghiilor de la picioare pot fi complicate de o infecție bacteriană secundară.

Tratamentul eficient pentru a scăpa de acest disconfort. Metode recomandate de medici

În funcție de forma clinică a ciupercii, de gradul de afectare a mâinilor și de vârsta pacientului, se folosesc diferite metode de terapie antifungică. În cazul în care nu sunt prezente mai mult de două leziuni micotice pe piele, unghiile nu sunt afectate și pacientul nu a luat anterior medicamente antifungice, se folosesc tratamente externe pentru a trata pielea infectată.

Micoza pielii palmei și a mai mult de 3 unghii necesită terapie sistemică. În acest caz, se selectează medicamente antimicotice pentru administrare orală, ținând cont de tipul de ciupercă identificat, și se dezvoltă o schemă de tratament individual pentru onicomicoza unghiilor.

Medicii folosesc metode moderne pentru a combate onicomicoza. Procedurile sunt efectuate cu laserul cu neodimiu, a cărui eficiență a fost dovedită în numeroase studii internaționale. Micro-impulsurile sale încălzesc placa unghiei la 79° și distrug complet infecția fungică, activând creșterea unghiilor sănătoase.

Terapia fotodinamică RAST este foarte eficientă pentru a scăpa de ciuperca unghii la mâini. Această metodă avansată a fost dezvoltată de medicii germani, fiind bazată pe utilizarea de fotosensibilizatori. Esența tratamentului constă în tratarea plăcii unghiei curățate de leziuni și a țesuturilor perinodontale cu un gel pigmentar.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite