vineri, 14 iunie, 2024

Cât se lasă aluatul la dospit când facem pâine sau cozonac. Ce greșeală fac multe gospodine

Multe gospodine pierd noțiunea timpului atunci când lasă aluatul la dospit, pentru a face pâine sau cozonac, uitându-l prea mult. Ei bine, în această situație respectivul aluat nu mai poate fi folosit deoarece își va pierde proprietățile. Mai mult, dacă totuși aluatul respectiv va fi folosit, produsul final nu va fi unul gustos și de calitate.

În această perioadă, tot mai multe gospodine pregătesc pâine de casă ori cozonac, pentru a pune pe masă de Sărbători. Însă pentru a le prepara, trebuie urmat un adevărat proces tehnologic, dospirea aluatului fiind unul dintre pașii importanți. Și aceasta deoarece dacă lăsăm aluatul prea mult timp, acesta ajunge să nu mai poată fi folosit.

Ce se întâmplă cu aluatul care a stat prea mult la dospit

În perioada Sărbătorilor de iarnă, multe gospodine vor pregăti pâine de casă sau cozonac. dar înainte de a le coace, iar casa să se umple de mirosul îmbietor al acestora, trebuie să fim atenți la timpul de dospit al aluatului. Și aceasta deoarece dacă va sta prea mult, el își va pierde din proprietăți și nu mai poate fi folosit.

aluatul dospit pâine cozonac
Înainte de a fi pus la dospit, aluatul trebuie omogenizat bine

Cel mai probabil, multe gospodine au întâmpinat această problemă. Au amestecat ingredientele, au pregătit aluatul, l-au frământat și apoi l-au pus la dospit. Mai precis, a fost pus într-un bol acoperit, la cald, timp în care trebuie să se umfle.

Dar ce te faci când uiți de el că ai prea multe lucruri de făcut? Aici trebuie să avem multă grijă în acest sens, fiindcă poate să nu mai fie consumat. Bucătarii profesioniști sunt de părere că un aluat care stă prea mult la dospit va trebui aruncat. Acesta își pierde din proprietăți, iar gustul nu va fi la fel de bun, ajungând să aibă și o textură apoasă. Gospodinele trebuie să fie atente la aceste aspecte pentru a nu fi nevoite să facă alt aluat apoi. În funcție de timpul pentru dospire, obținem produse de o calitate înaltă.

Cât se lasă aluatul la dospit când facem pâine sau cozonac

Așadar, pentru a obține produse gustoase, aluatul se lasă la dospit în jur de o oră, cu toate că poate fi gata și mai repede. Însă, în unele situații, timpul de odihnă al aluatului ar putea ajunge chiar și la 2-3 ore, în funcție de căldura din cameră. Pentru a nu greși, puteți arunca o privire, din când în când, ca să vedeți cât de mult a crescut. Dacă încă nu și-a dublat volumul, îl mai poți lăsa câteva minute, dar ai grijă să nu-l uiți acolo.

Iar atunci când este gata, poți începe să-l prepari și apoi să-l pui la copt. În altă ordine de idei, mai există și dospirea la rece, dar aceasta este un proces mult mai lent. În această situație, tot ce trebuie să faci este să frămânți aluatul și să-l bagi la frigider peste noapte. Până dimineață, vei avea un aluat bine crescut, care mai apoi se va transforma într-o pâine gustoasă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.