marți, 16 aprilie, 2024

Ce salariu are un asistent medical din România? Cât câștigă lunar în funcție de specializare și experiență

Mulți oameni sunt tot mai curioși de salariile angajaților din sistemul medical. Ei bine, dacă și tu te numeri printre ei, ai ajuns în locul potrivit! Descoperă, în continuare, ce salariu are un asistent medical din România. Iată cât câștigă lunar în funcție de specializare și experiență.

În ultimii ani, spitalele din România se confruntă cu o problemă serioasă: deficitul de personal medical. Nu există spital din țara noastră, care să nu întâmpine acest deficit, date fiind numeroasele posturi vacante. Ceea ce nu multă lume știe este cât de bănos este domeniul medical. Salariul angaților din sistemul medical este puternic influențat, însă, de specializare, dar și de experiență.

Ce salariu are un asistent medical din România?

Multe dintre statele europene își tratează regește medicii și asistenții medicali, din simplul motiv că munca lor este tratată cu respect. De pildă, în Germania, un asistent medical primește lunar aproximativ 4000 de euro. În România, lucrurile stau cu totul diferit. Dacă începutul anului 2023 a fost marcat de o majorare a salariului minim pe economie, acesta ajungând la 3000 de lei, dintre care 200 sunt deductibili, practic salariul minim pe care îl primește fiecare angajat în mână este de 1863 de lei.

În altă ordine de idei, pentru un program normal de lucru, ce reprezintă la sfârșit de lună 165,333 ore/lună, tariful stabilit pentru fiecare oră este de 18,145 lei/oră.

Potrivit datelor puse la dispoziția tuturor de către Institutul Național de Statistică din România, în anul 2020, în sistemul medical lucrau 137.589 asistenți medicali cu pregătire medie, cu 18.000 mai mulţi față de anul 2015. Mai mult decât atât, activau 16.784 asistenţi medicali cu studii superioare. Chiar dacă a existat o creștere impresionantă în ultimii zece ani, numărul de medici și asistenți medicali rămâne sub media Uniunii Europene, conform datelor furnizate de Eurostat.

Salariul pe care îl are un asistent medical angajat într-o clinică privată

Domeniul privat este preferatul asistenților medicali. În aceste clinici, angajații beneficiază de un salariu mult mai mare decât cel de la stat. Prin urmare, unui asistent debutant, care a finalizat studiile la o școală postliceală, i se oferă un salariu mediu net de 2.574 lei. Salariul are o creștere fulminantă în timpul turelor de noapte, dar și în turele speciale, organizate de fiecare clinică în parte.

În fiecare lună, atunci când își primește salariul, un asistent medical angajat într-o clinică privată, câștigă o sumă frumușică, motiv pentru care tot mai mulți tineri optează pentru un astfel de loc de muncă.

La stat, un asistent medical poate ajunge la 6.000 de lei lunar, însă în sistemul privat poate câștiga chiar și 8.000 de lei. În unitățile clinice, salariul unui asistent medical – tehnician radiologie principal poate fi de 5649 de lei, iar cel al unui tehnician de radiologie de 5425 de lei. Un asistent medical, tehnician de radiologie debutant poate câștiga 5135 de lei, iar un asistent medical specialist principal, 5313 de lei.

Când vorbim despre un asistent medical specialist, salariul acestuia poate ajunge la 5070 de lei, iar cel al unii asistent medical, asistent medical special, debutant la 5005 lei. Un asistent medical principal poate câștiga 5070 de lei, iar un asistent medical 4875 de lei.

Salariul unui asistent medical debutant poate fi de 4810 de lei, iar remunerația asistenților medicali de la UPU-SMURD este de 3900 – 3950.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite