Superalimente pentru oase puternice! Ce trebuie să consumi pentru un sistem osos sănătos

Știai că există câteva superalimente pe care, dacă le consumi constant, te poți bucura de oase puternice? Află, în acest articol, ce trebuie să consumi pentru un sistem osos sănătos.

Dacă până acum credeai că doar produsele lactate te pot feri de bolile osoase datorită conţinutului lor de calciu, vei fi surprins să afli ce superalimente (100% vegane) sunt mai eficiente decât produsele lactate.

Știm cu toții că oasele sunt țesuturi vii, care, odată rupte, pot fi restaurate, iar sistemul nostru are astfel de proprietăți. Dar după vârsta de 30 de ani, procesul de remodelare osoasă încetinește, astfel că este foarte important să ai grijă de corpul tău. Acesta este motivul pentru care alimentația este un factor esențial în acest proces.

Care sunt cele mai bune superalimente pentru oase puternice?

Specialiștii susțin că organismul nostru are nevoie de numeroase vitamine și minerale (nu doar de calciu), pentru suținerea sistemului osos. Eficiente sunt vitaminele D și K, magneziul, manganul, dar și flavonoidele (compuşi care se găsesc în fructe, legume şi anumite tipuri de băuturi care au efect benefic asupra organismului ca urmare a efectelor antioxidanţilor şi substanţelor biochimice).

Astfel că, dacă îți dorești oase sănătoase și puternice, nu ezita să incluzi în alimentația ta următoarele superalimente.

Semințe de chia

În ultimul timp, semințele de chia sunt tot mai căutate, mulțumită proprietăților impresionante pe care le au. În aproximativ 30 de grame de semințe de chia pe zi (porția recomandată pentru o zi) se află 17% calciu, dar și acizi grași Omega 3, utili pentru menținerea sănătății întregului organism.

Plante cu frunze verzi

Plantele cu frunze verzi constituie o sursă importantă de nutrienți, cum sunt calciul, magneziul și vitamina K. Acestea se găsesc din plin în salată, spanac, varză kale și rucola.

Nuci

Nucile românești, migdalele, caju sau macadamia au aceleași efecte extraordinare. Acestea sunt bogate în nutrienți, elemente care mențin sănătatea oaselor. Nucile pot fi consumate ca atare sau pot fi adăugate în salate sau smoothie-uri.

Usturoi

Probabil că nu te aștepai, dar usturoiul este un superaliment. Încă din cele mai vechi timpuri, el este cunoscut ca fiind un antibiotic natural, având efecte dintre cele mai puternice. Potrivit unor studii, usturoiul ajută la întărirea și protejarea oaselor, motiv pentru care ar fi bine să-l folosești ori de câte ori ai ocazia.

Broccoli

Broccoli este un aliment minunat. Conține calciu, dar și numeroase vitamine, menite să detoxifice organismul și să-l pregătească pentru a îmbătrâni frumos. Poate fi consumat simplu, fiert sau în diferite preparate, pentru a-i conferi un gust senzațional, el neavând o aromă deosebită.

Melasa

Melasa este un lichid siropos rezultat în urma fabricării zahărului, după concentrarea sucului de sfeclă sau de trestie de zahăr. Eficientă în menținerea sănătății oaselor este melasa neagră, deoarece are în componență o multitudine de nutrienți, care o fac să fie un superaliment desăvârșit.

Lista superalimentelor nu se oprește aici. Aceasta mai poate cuprinde chilli, semințe de susan și plante uscate (de exemplu: rozmarin, pătrunjel, mărar). Foarte bune sunt și ardeiul gras, soia, orezul brun, frunzele de cânepă, cerealele integrale și sfecla.

Pe aceeași temă

Cele mai citite