sâmbătă, 15 februarie, 2025

Cum se pun corect alimentele în frigider: Unde se așază, de fapt, legumele, fructele și carnea

Multă lume nu realizează că au pus toată viața greșit produsele în frigider. Experții dezvăluie cum se pun corect alimentele în frigider. Unde se așază, de fapt, legumele, fructele și carnea.

Cum se pun corect alimentele în frigider

Potrivit experților, fiecare aliment are un loc specific în frigider, iar organizarea corectă poate prelungi durata de viață a produselor și poate prevenit totodată contaminarea încrucișată.

Temperatura variază de obicei între rafturi, cel mai rece loc fiind cel de pe raftul de jos. Astfel, carnea crudă, păsările de curte sau fructele de mare ar trebui depozitate pe raftul inferior, într-un recipient închis, pentru a preveni scurgerile de lichide care ar putea contamina alte alimente.

Raftul din mijloc ar trebui să fie dedicat lactatelor, precum brânza, untul și iaurtul, dar și pentru ouă. Specialiștii recomandă să nu păstrezi laptele în ușa frigiderului, așa cum mulți dintre noi o facem, ci pe raftul din mijloc, pentru a-i prelungi durata de valabilitate.

În partea de sus a frigiderului ar trebui să fie așezate produsele care nu necesită gătire, cum ar fi mezelurile, resturile de mîncare sau prăjiturile cu cremă. Legumele și fructele trebuie așezate separat în sertare, pentru a preveni interacțiunea dintre acestea, deorece fructele elimină un gaz natural, etilenă, care poate accelera coacere altor produse.

Ușa este cel mai cald loc din frigider, fiind ideal pentru depozitarea sosurilor precum maioneza, ketchup-ul sau sosul tartar, care nu necesită temperaturi foarte scăzute datorită conservanților din compoziția lor.

Majoritatea frigiderelor au un compartiment congelator, iar frigiderele mai mari sunt, de obicei, aparate combinate care cuprind un frigider și un compartiment congelator cu mai multe sertare de congelare individuale. Congelatoarele sunt folosite pentru a depozita alimente congelate sau alimente care trebuie să fie congelate. Dacă aveți un frigider cu un compartiment congelator, trebuie să observați performanța de refrigerare, care este de obicei indicată prin stele.

Alimente care nu se pun în frigider

Mulți obișnuim să punem în frigider alimente care, de fapt, ar trebui să fie depozitate într-un loc uscat și răcoros. Un sfat util este păstrarea pâinii, castraveților și roșiilor în cămară, deoarece în frigider își pot pierde gustul și prospețimea mai repede.

Multe sosuri, cum ar fi ketchup-ul, nu necesită refrigerare datorită conținutului de oțet și a acidității naturale a roșiilor. Pentru a păstra alimentele proaspete mai mult timp, este esențial ca frigiderul să fie setat între 0°C și 5°C.

Este cunoscut faptul că legumele ne apără de diverse boli, așa cum fructele ne oferă vitamine și minerale, dar multe legume putrezesc și devin apoase dacă sunt lăsate în frigider.

Usturoiul, dacă este depozitat la temperatura camerei, poate rezista chiar și 2-3 luni. Altfel mucegăiește. Iar unele căpățâni de usturoi ținute în frigider fac muguri, din cauza umezelii.

Ceapa este bogată în amidon și devine apoasă, înmugurește și mucegăiește dacă este lăsată în frigider. Dacă totuși ai folosit doar o jumătate dintr-o ceapă, poți lăsa restul în frigider într-un recipient închis ermetic, dar nu mai mult de două zile.

Cartofii normali/dulci conțin mult amidon, care se transformă în zahăr dacă ajung la temperaturi scăzute. Este de preferat să țineți cartofii într-un sac de pânză, departe de lumina soarelui.

Astfel, este bine să știi cum se pun corect alimentele în frigider.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.