vineri, 4 octombrie, 2024

Se scumpesc marea majoritate a alimentelor! Cât va costa 1 kg de carne de porc

Sunt vești proaste pentru români! Se scumpesc marea majoritate a alimentelor! Tocmai de aceea, românii vor să știe cât va costa 1 kg de carne de porc, spre exemplu, sau pentru ce alte alimente vor fi nevoiți să plătească mai mult în perioada următoare.

Cât va costa 1 kg de carne de porc

Economiștii anunță că, în perioada următoare, multe dintre alimente se vor scumpi și au explicat care sunt motivele pentru care s-a ajuns într-o astfel de situație.

Un kilogram de pulpă de porc ar putea ajunge să coste 27 de lei, cu 3 lei mai mult decât în prezent. Pieptul de pui s-ar putea vinde de la 32 de lei pe kilogram.

Românii vor fi nevoiți, de asemenea, să dea mai mulți bani pentru lactate și uleiul de floarea soarelui în următoarele luni.

Potrivit specialiștilor, recolta de floarea-soarelui a scăzut foarte mult în ultimii ani, iar din acest motiv va crește prețul uleiului. Cu atât mai mult, carnea de porc va fi mai scumpă cu 5% în viitorul apropiat.

Analiştii estimează că recolta României la floarea-soarelui va fi fie cea mai mică din ultimii 15 ani. Producția preconizată în acest an în cele 27 de state membre UE era, anterior, de 8,9 milioane de tone, cu 400.000 de tone mai puţin decât prognoza firmei de consultanţă Strategie Grains în urmă cu o lună, şi cu mult sub cele 9,8 milioane de tone recoltate în 2023, dar estimările scad pe măsură ce recoltarea avansează.

„Pe măsură ce recoltatul avansează, se confirmă o producţie dezastruoasă de seminţe de floarea-soarelui, performanţele fiind aşteptate să fie cele mai mici din ultimii 15 ani în Bulgaria şi România”, susțin economiștii.

În Ucraina, creșterea rapidă a prețurilor la floarea-soarelui a fost însoțită de o evoluție a prețurilor mondiale la ulei, potrivit analiștilor Spike Brokers.

Cu toate acestea, este important de precizat faptul că există posibilitatea plafonării prețurilor.

Românii se tem de prețurile crescute

Prețurile ar putea crește considerabil și când vine vorba de lapte, brânză și ouă, alimente care nu lipsesc din casele oamenilor. Un român a rămas șocat când a văzut că un kilogram de crenvruști a ajuns să coste 80 de lei.

„Un trai mult mai greu. E adevarat ca au crescut si pensiile, asa cum au crescut, la cineva mai mult, la cineva mai putin, dar ne asteptam si la o scumpire si o sa fie foarte greu, scumpirea din nou a alimentelor… Va fi greu pentru traiul de zi cu zi”, a declarat o pensionară din București.

Mulți români se tem de prețurile crescute, mai ales pentru că sunt nevoiți să plătească deja mai mult pentru a se întreține. Câțiva pensionari s-au declarat deja nemulțumiți de vestea scumpirilor și speră că se vor descurca.

„Greu, este foarte greu. Pensiile sunt asa cum sunt, deci nu ne mai aşteptăm la nimic. Vorbesc serios, la nimic. Hai, sa zic ca anii trecuti parca asa si asa, dar acum e de groaza, foarte scump”, a spus altă pensionară, interesată cât va costa 1 kg de carne de porc după scumpiri.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.