marți, 28 mai, 2024

România, în top la scumpirea cărnii în Uniunea Europeană! Cine este liderul la acest capitol

România este în top la scumpirea cărnii în Uniunea Europeană. Pe primul loc în rândul țărilor din UE în ceea ce privește creșterea prețurilor la carne este Bulgaria. Cele mai apropiate de Bulgaria în ceea ce privește creșterea prețurilor la carne sunt România (+7,7%), Croația (7,1%) și Estonia (+6,8%)

România, în top la scumpirea cărnii în Uniunea Europeană!

În luna februarie, prețurile la carne în Bulgaria au fost cu 8,2% mai mari față de aceeași lună a anului trecut, a anunțat Serviciul European de Statistică Eurostat.

În ceea ce privește creșterea prețurilor la carne, după Bulgaria, locul al doilea îl ocupă România, cu +7,7%, urmată de Croația (7,1%) și Estonia (+6,8%). În toate celelalte țări din UE, creșterea prețului cărnii este semnificativ mai mică decât în Bulgaria – cu mai puțin de 5 la sută.

Creșterea prețului cărnii pe an în medie pentru țările din UE este de 3,3 la sută. Asta duce lșa concluzia că majorarea prețurilor în Bulgaria este de peste două ori mai mare decât media pentru țările membre. În trei țări din UE, carnea a devenit chiar mai ieftină în decurs de un an. Motivul pentru aceasta este că furajele și electricitatea sunt mai ieftine acum decât anul trecut.

Concurența pe piață în unele țări a dus la o ieftinire a cărnii, în timp ce în alte țări creșterea prețului este simbolică. În Cehia, în luna februarie, carnea este cu 5,1% mai ieftină comparativ cu aceeași lună a anului trecut. În Danemarca, carnea s-a ieftinit cu 0,6%, iar în Finlanda cu 2,2%. În Ungaria, prețul cărnii a crescut cu doar 0,8% pe an, iar în Țările de Jos cu 0,7%.

Carnea de porc, scumpire mai mare decât media UE

Carnea de porc din Bulgaria a crescut ca preț cu 7,3% pe an. Creșterea prețurilor la carnea de porc în Bulgaria este mai mare decât creșterea medie a prețului pentru țările din UE, care este de 5,7%.

Carnea de vită vândută în Bulgaria a crescut ca preț cu 5,6% într-un an. Aceasta plasează Bulgaria printre cele cinci țări din UE cu cea mai mare creștere a prețurilor la carnea de vită.

Carnea de pui din Bulgaria a crescut cel mai puțin ca preț – cu doar 0,7% pe an. Dar, în medie, pentru țările UE, puiul a devenit mai ieftin cu 1,6%. În Cehia, puiul s-a ieftinit cu 16,5%, în Ungaria cu 6,7%, iar în Polonia cu 8,1%. Carnea de pui a devenit mai ieftină în total în 16 țări din UE, dar Bulgaria nu se numără printre acestea.

Prețul la carnea de miel a crescut cel mai mult în Bulgaria. În luna februarie a acestui an, prețul acesteia a fost cu 10% mai mare față de aceeași lună a anului trecut. Dintre țările UE, prețul cărnii de miel a crescut cel mai mult în Croația – cu 14,9%. Dar într-o serie de țări, carnea de miel a devenit mai ieftină.

Prețul său în decurs de un an a scăzut în Danemarca, Irlanda, Suedia și chiar în Germania, unde reducerea este de 2,5 la sută. În medie, pentru prețurile din UE, creșterea prețului la carnea de miel este de 4,5 la sută, iar în Bulgaria creșterea prețurilor este de două ori mai mare. O serie de magazine din Bulgaria vând deja carne de miel de Paște, iar prețurile încep de la 30 de leva și ajung la 39 de leva per kg.

Astfel, România este în top la scumpirea cărnii în Uniunea Europeană, ocupând locul al doilea după Bulgaria.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.