Ce salariu are un român care lucrează ca gunoier în Germania: În România, nu ar câștiga acești bani nici ca profesor universitar!

Să lucrezi în domeniul salubrității nu poate fi considerată o muncă agreabilă, însă studiile arată că gunoierii se confruntă cu un risc moderat, care este de aproximativ 10 ori mai mic decât amenințarea la adresa sănătății agricultorilor, de exemplu. Dacă la noi acest loc de muncă este plătit destul de prost, un angajat din companiile de salubritate câștigând un salariu mediu net de 2.400 de lei, cu greu vei crede ce salariu are un român care lucrează ca gunoier în Germania. La banii pe care îi încasează un gunoier în Germania, îi poate face ușor invidioși pe mulți profesori din România.

Ce salariu are un român care lucrează ca gunoier în Germania

Aproximativ 177.000 de bărbați și femei au fost angajați în industria de eliminare a deșeurilor în 2022 în Germania. Industria de eliminare a deșeurilor joacă un rol important, doar în Germania, aproximativ 40 de milioane de tone de deșeuri menajere sunt generate în fiecare an.

Acesta este de obicei împărțit în diferite categorii, cum ar fi hârtie, deșeuri organice și deșeuri reziduale.

Persoanele care lucrează în industria de eliminare a deșeurilor poartă o mare responsabilitate față de societate. Aceștia sunt cei care se asigură că deșeurile pot fi colectate în mod regulat conform unui program fix și apoi reciclate în instalațiile corespunzătoare.

În plus, oricine poate lucra ca gunoier, nefiind nevoie de formare profesională. În acest caz, totuși, ar trebui să rețineți că, de obicei, intrați într-o grupă de plată mai mică.

Pe parcursul uceniciei de trei ani, un angajat primește în medie 745 de euro pe lună în gestionarea deșeurilor private, mai exact, în jur de 3600 de lei, dar dacă persoana se decide să facă o ucenicie într-o companie din sectorul public, salariul mediu va fi în jur de 1.017 de euro, adică aproximativ 4.900 de lei.

Salariul mediu brut pentru un gunoier este de 3.837 de euro, adică aproximativ 18.000 de lei. Această valoare se referă la o săptămână de lucru cu 40 de ore pe săptămână.

Ca gunoier, de obicei se lucrează pentru municipalitate. În acest caz, salariul se bazează pe tarifele serviciului public al angajatorului municipal.

Dacă ați absolvit formarea profesională, aceasta este de obicei grupa de salarizare E5, dacă nu ați absolvit-o este grupa E1. Alternativ, puteți decide să lucrați ca angajat într-o companie privată de gestionare a deșeurilor.

Cât iei salariu ca gunoier în România

Un gunoier, angajat din companiile de salubritate, are un salariu mediu net de 2.500 de lei. Salariile din salubritate sunt cu 30% mai mici decât salariul mediu net pe economie, deși în ultimul deceniu veniturile nete din acest sector de activitate au crescut cu 124%.

Un șofer de camion al unei companii de salubritate câștigă un salariu lunar net de 3.300 de lei plus sporul de rușine, în valoare de 15% din salariul de bază.

Totuși, un salariat din domeniul Salubrității poate lua, la final de lună, mai mulți bani chiar și decât un angajat care are studii superioare. Astfel, salariul minim brut a crescut de la 1 ianuarie 2020 de la 2.080 de lei la 2.230 de lei, ceea ce înseamnă că în fiecare lună, un angajat primește în mână 1.346 de lei, fără niciun alt fel de spor. În condițiile în care pe lângă sporurile de rușine și de condiții vătămătoare, unii dintre gunoieri beneficiază și de sporul de vechime în muncă. Acest lucru înseamnă că gunoierii pot ajunge să câștige chiar și 2.500 de lei pe lună.

Salariul unui angajat la salubritate în România este totuși unul mic dacă ținem ce salariu are un român care lucrează ca gunoier în Germania, unde poate lua și aproximativ 18.000 de lei, sumă ce ar face invidios orice profesor din România.

Pe aceeași temă

Cele mai citite