vineri, 1 martie, 2024

De ce apar punctele roșii pe piele? Iată care sunt cauzele lor și cum pot fi tratate – VIDEO

Vă întrebați de ce apar punctele roșii pe piele? Ei bine, descoperiți în rândurile următoare care sunt cauzele lor și cum pot fi tratate.

Majoritatea oamenilor s-au confruntat, cel puțin o dată în viață, cu puncte roșii apărute pe piele. Deși par inofensive, acestea pot avea diverse cauze. Mai mult, pot ascunde probleme ușoare ale pielii, dar și afecțiuni grave, fapt ce necesită o vizită la medicul dermatolog. Acesta poate stabili cauza și poate recomanda un tratament adecvat, individualizat. Astfel, cu cât diagnosticul este pus mai repede, cu atât problema poate fi rezolvată sau ținută sub control.

Chiar dacă unele puncte roșii dispar de la sine, fără să lase vreun semn, altele pot veni însoțite de mâncărime sau de durere, fiind rezultatul unor alergii sau unor probleme de sănătate grave.

De ce apar punctele roșii pe piele? Dr. Claudia Artenie: „Sunt niște vase care s-au dilatat și care nu pun niciun fel de problemă”

De regulă, punctele roșii de pe piele sunt angioame și constituie rezultatul îmbătrânirii pielii. Acestea prezintă o componentă ereditară și, din fericire, nu sunt canceroase sau cauzate de efectele nocive ale soarelui.

De asemenea, punctele roșii de pe piele apar în urma dilatării capilarelor, din cauza rupturilor de la nivelul sistemului vascular. Aceste imperfecțiuni sunt întâlnite, în majoritatea cazurilor, pe brațe și pe piept. Potrivit specialiștilor, punctele roșii de pe piele sunt asemenea varicelor, dar sunt poziționate perpendicular și nu paralel.

Prin urmare, punctele roșii de pe piele sunt tumori benigne, acumulări de melanocite care, spre deosebire de alunițe, doar în unele cazuri devin maligne.

„Punctulețele roșii de la nivelul pielii sunt niște angioame, sunt niște formațiuni benigne, niște vase, care s-au dilatat și care nu pun niciun fel de problemă, din punct de vedere medical. Bineînțeles, există și excepții, există chiar și melanon care poate debuta ca un angiom, ca o formațiune de culoare roșie, dar acestea sunt doar excepții, sunt foarte rar întâlnite.”, a declarat medicul dermatolog Claudia Artenie, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

medicul Claudia Artenie în studioul bzi live
Punctulețele roșii de la nivelul pielii sunt niște angioame, sunt niște formațiuni benigne, niște vase, care s-au dilatat și care nu pun niciun fel de problemă, din punct de vedere medical.

Cum se tratează angiomele? Dr. Claudia Arternie: „Se pot trata cu ajutorul electrocauterului, crioterapiei, laserului vascular”

Angioamele sau alunițele roșii pot fi tratate prin electrocauterizare, criochirurgie, operație cu laser sau prin radere.

Electrocauterizarea constituie o metodă chirurgicală, care presupune arderea angiomului prin utilizarea unui curent electric furnizat de o sondă minusculă. În ceea ce privește criochirurgia, aceasta se referă la înghețarea angiomului cu azot lichid, fiind o procedură rapidă și relativ ușoară.

Operația cu laser constă în utilizarea unui laser colorant pulsat, care emitE suficientă căldură pentru a distruge angiomul. Nu în ultimul rând, eliminarea prin radere este o procedură care presupune îndepărtarea angiomului din porțiunea superioară a pielii prin tăierea leziunii.

„Angioamele se pot trata cu ajutorul electrocauterului, crioterapiei, laserului vascular și trebuie tratate, mai ales dacă sunt la nivelul feței sau deranjează. Desigur, și cele de pe corp sau cele de la nivelul membrelor inferioare pot fi tratate de pe orice zonă. Este alegerea pacientului, de fapt.”, a adăugat dr. Claudia Artenie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite