vineri, 14 iunie, 2024

De ce ne trosnesc oasele după ce ne dăm jos din pat? Răspunsul medicului reumatolog Rodica Chiriac – VIDEO

Prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, a explicat în emisiunea BZI LIVE de ce ne trosnesc oasele după ce ne dăm jos din pat. Care este legătura dintre colagen și extremitățile osoase?

Probabil ați observat, de multe ori, că atunci când vă dați jos din pat dimineața, oasele vă trosnesc, de parcă s-ar rupe. Ei bine, potrivit medicilor, se pare că acest lucru poate fie explicat prin faptul că articulația intră în perioada de repaus și necesită o alungire, pentru a pune ligamentele în mișcare. Pe de altă parte, trosnitul oaselor dimineața este generat și de artroză, o boală articulară cronică de tip deformant.

Descoperiți, în rândurile următoare, ce spune medicul Rodica Chiriac despre trosnitul oaselor dimineața și cum poate fi prevenit.

De ce ne trosnesc oasele după ce ne dăm jos din pat? Medicul Rodica Chiriac: „Articulația intră în perioada de repaus”

Trosnitul oaselor dimineața este un fenomen des întâlnit de majoritatea oamenilor de toate vârstele. Și, așa cum am precizat, acesta poate fi explicat prin faptul că articulația intră în repaus, iar ligamentele, capsulele și tendoanele au nevoie să se întindă, pentru a putea fi puse în mișcare. Prin urmare, atunci când ne ridicăm din pat, este obligatoriu să ne lungim tendoanele.

„În primul rând, după o perioadă de repaus mai lungă sau mai scurtă, ligamentele, capsulele, care învelesc la exterior cele două extremități osoase, deci articulația, intră în perioadă de repaus. Structura lor, deci ligamente, capsule, tendoane, este foarte complexă Din colagen, o anumită structură de colagen, care, în condiții de repaus, această structură se îndesește. Deci eu, când cobor din pat, obligatoriu trebuie să-mi lungesc ligamentele, tendoanele, ne întindem. Întinsul acesta al articulațiilor, dimineața mai ales, este stretchingul. Tocmai tragem de aceste articulații, de aceste ligamente, tendoane, ca să le întindem și apare, deci, această redoare, așa o numim noi, articulară dimineața sau după o perioadă de repaus, pentru că punem ligamentele în mișcare.”, a declarat medicul reumatolog Rodica Chiriac, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Dr. Rodica Chiriac: „Aceste zgomote articulare apar în condiții de artroză”

De asemenea, aceste zgomote articulare, numite fragmente articulare, apar în condiții de artroză. Ele anunță că articulația respectivă ar putea avea probleme degenerative, de uzură, și necesită luarea unor măsuri. Utile sunt suplimentele alimentare pe bază de colagen, care trebuie luate în jurul vârstei de 40 de ani și nu la 70 de ani, atunci când nu mai au putere de acționare.

„În al doilea rând, fragmentele articulare, pentru că așa se numesc aceste zgomote articulare, apar în condiții de artroză. Ele ne anunță că articulația respectivă ar putea avea probleme degenerative, de uzură și trebuie să luăm măsuri. Și toate suplimentele alimentare, care au grijă de cartilaj și toate glucozamidele, colagenul, nu se indică la vârsta de 70 de ani, le luăm mai din timp. Asta este rațiunea lor. La vârsta de 40 de ani acționează, dar la vârsta de 70 de ani nu mai au ce reface. La copii este alt mecanism. Acolo ligamentele nu se dezvoltă favortabil în jurul articulației. Dar, în general, lucrurile nu sunt cu consecință pentru viața adultă. Între timp, lucrurile se așază, asta vorbesc de copil, dar ligamentele acolo nu sunt perfect funcționabile.”

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite