Sepsisul este o complicație infecțioasă periculoasă a unui număr de boli, sub forma unei reacții generalizate a organismului la pătrunderea și circulația de bacterie mâncătoare de carne. Starea pacientului este gravă, cu simptome de intoxicație severă, inflamație și insuficiență de organe. Alte complicații pot duce la șoc septic și deces.
Sepsisul la un adult sau la un copil poate apărea în prezența unui focar activ de infecție, din care poate pătrunde în sânge, și a unui număr suficient de mare și a virulenței agentului patogen, care se răspândește prin sânge către alte organe și țesuturi. O astfel de inflamație generalizată poate fi cauzată de diverse bacterii, particule virale și infecții fungice. Mai puțin frecvente sunt leziunile neinfecțioase cauzate de diabet zaharat, arsuri și paralizie cerebrală. Adesea, boala este provocată de flora oportunistă care trăiește în permanență la suprafața pielii și a mucoaselor.
Bacterie mâncătoare de carne. Cauzele care contribuie la dezvoltarea sepsisului
Sepsisul este cauzat de o varietate de boli. Printre cele mai frecvente se numără leziuni puroi-necrotice ale pielii, glandelor sebacee, foliculilor de păr și leziuni și arsuri cu o suprafață sau o profunzime mare a leziunilor.
Multe persoane suferă de infecții ale tractului urinar, pielonefrită, care contribuie la dezvoltarea sespsisului. Printre cauzele care dezvoltă această boală gravă se numără și patologia abdominală, adică pancreatită complicată, colecistită sau apendicită.
În cazul în care suferiți de o inflamație severă a organelor ORL, adică simțiți dureri de gât, otită medie sau pneumonie, este indicat să faceți un test și pentru sepsis. De obicei, aceste boli contribuie la dezvoltarea bacteriei.
Bacteria poate apărea și din cauza unei infecții ale organelor genitale interne în timpul nașterii sau ca urmare a avorturilor. Infecția fungică este mai frecventă la pacienții slăbiți, supuși unui tratament prelungit în unitatea de terapie intensivă, nutriție parenterală, terapie hormonală cu steroizi, insuficiență renală și hemodializă.
Simptomele bolii și metode eficiente de tratament. Cum să previi șocul septic
Nu au fost identificate semne specifice de sepsis, tabloul clinic este variabil și depinde de gravitatea infecției și de localizarea organelor afectate. Cele mai frecvente simptome sunt următoarele febră, o creștere a temperaturii peste 39 de grade, tulburări de conștiență, până la și inclusiv comă și tensiune arterială scăzută.
Unii pacienți infectați de sepsis suferă de slăbiciune generală severă, somnolență, tulburări de somn și transpirație abundentă. Printre semnele care anunță această boală gravă se numără piele palidă cu o nuanță cenușie, cianoză a triunghiului nasolabială și erupție cutanată hemoragică pe corp. Mulți pacienți suferă de respirație frecventă sau dificilă atunci când sunt bolnavi de sepsis. Au loc tulburări ale organelor interne, în special ale plămânilor, rinichilor și ale tractului gastrointestinal.
Pentru a evita apariția șocului septic provocat de o bacterie mâncătoare de carne, este necesară o îngrijire specializată adecvată și în timp util a pacienților cu inflamație infecțioasă generalizată în cadrul unui spital. În primele câteva ore, acestora li se administrează antibiotice cu spectru larg pe cale intravenoasă. După investigarea bacteriologică și identificarea agentului cauzal, se poate ajusta terapia antimicrobiană. Toate focarele suspecte de infecție sunt îndepărtate chirurgical și dezinfectate.