Dacă nu știi care sunt simptomele bolii cronice de rinichi, ai ajuns în locul potrivit! Descoperă, în rândurile următoare, explicațiile prof. dr. Adrian Covic, medic primar medicină internă și nefrolog, șeful compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.
Boala cronică de rinichi , cunoscută de majoritatea oamenilor sub numele de insuficiență renală cronică, este o afecțiune în care rinichii își pierd, parțial sau complet, abilitatea de a funcționa în condiții optime. În acest fel, produșii catabolismului și substanțele toxice nu mai pot fi eliminate cu ajutorul rinichilor, ci rămân în organism, fapt ce duce la apariția a numeroase afecțiuni. Printre acestea se numără patologiile osoase, anemia, dezechilibrele acido-bazice, hipertensiunea arterială și dereglarea concentrației de colesterol și de acizi grași.
Care sunt simptomele bolii cronice de rinichi? Prof. dr. Adrian Covic: „Boala are două caracteristici importante”
În fazele de debut ale bolii cronice de rinichi, simptomele sunt silențioase. Cu timpul, însă, pot apărea manifestări precum: urină tulbure sau de culoare închisă, prezența sângelui în urină (hematurie), micțiuni frecvente, cantitate redusă de urină. Odată cu incapacitatea rinichilor de a elimina toxinele și lichidele în exces din organism, boala se manifestă prin: edeme ale pleoapelor, edeme ale membrelor superioare și inferioare, oboseală, hipertensiune arterială, anorexie, cefalee, prurit și crampe musculare.
Potrivit medicului Adrian Covic, boala de rinichi are două caracteristici importante: nu doare și este un cameleon perfect, în sensul în care, de pildă, un pacient poate fi diagnosticat cu hipertensiune arterială, dar el să aibă boală cronică de rinichi.
„Boala de rinichi mai are două caracteristici importante. În primul rând, eu folosesc acest termen „nu doare” și este un cameleon perfect. Adică pacientul este tratat pentru hipertensiune, poartă eticheta de hipertensiune și el, de fapt, are boală de rinichi. Doi, testele pentru depistarea bolii active sunt de o banalitate, de o simplitate și de un cost atât de mic, încât este ridicol.”, a dezvăluit medicul prof. dr. Adrian Covic, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Cum poate fi depistată boala cronică de rinichi?
Boala cronică de rinichi poate fi depistată printr-o simplă măsurare de creatinină. În prezent, orice laborator este obligat să calculeze rata filtrării glomerulare, adică funcția de epurare a rinichiului. Dacă apare hașurată cu negru, este o problemă și necesită intervenția unui medic.
De asemenea, și un examen de urină poate fi folositor. Pentru acesta, este nevoie de prima urină de dimineață, adusă într-un recipient achiziționat de la farmacie.
„În primul rând, eu sunt un mare susținător ca, de la o anumită vârstă, să zicem 40 de ani, să ne facem investigații de rutină, de sănătate. De asemenea, pacienții cu risc, pacienții diabetici, hipertensivi, pacienții cu rude renale, acești pacienți vor trebui să facă două lucruri. Un lucru banal, o simplă măsurare de creatinină și orice laborator în momentul de față prin lege este obligat să calculeze rata filtrării glomerulare, deci, cu alte cuvinte, funcția de epurare a rinichiului, apare hașurată în negru, ne punem semne de întrebare și consultăm un medic.
Și partea cealaltă, un banal examen de urină, o urină care este prima urină de dimineață, adusă în acel recipient, luat de la orice farmacie și în care noi putem depista anumite anomalii, un examen care costă mult mai puțin decât mii de alte analize. Aceste două elemente simple, nimic altceva, sunt absolut suficiente pentru screening.”, a adăugat prof. dr. Adrian Covic, medic primar medicină internă și nefrolog, șeful compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.