Infecțiile urinare pot apărea la bărbații de toate vârstele, în special la cei trecuți de 50 de ani. Iată cum se manifestă acestea și cum pot fi tratate.
Infecțiile urinare la bărbați își pot face apariția în urma colonizării tractului urinar de către bacterii. Cea mai des întâlnită, dar și cea mai periculoasă este Escherichia coli, însă, în unele cazuri, de vină pot fi și virusurile sau fungii. Majoritatea bărbaților își dau seama că se confruntă cu o infecție urinară, în momentul în care simt usturime în timpul urinării, dar există și alte simptome care pot apărea și pot determina persoana să viziteze un medic de specialitate.
Medicul care trebuie consultat în cazul unei infecții urinare la bărbați, dar și la femei, este medicul urolog. Acesta poate depista cauza bolii și poate prescrie un tratament corespunzător.
Infecții urinare la bărbați. Cauze și simptome des întâlnite
Există mai multe cauze care pot duce la apariția unei infecții urinare la bărbați. Printre acestea se numără: hipertrofia benigna de prostată, litiaza renală, prostatita cronică sau acută, malformaţii de tract urinar, uretrita, insuficiența cardiacă congestivă, imunodepresia, strictura uretrală sau ureterala, bts-urile, precum gonoreea sau infecţia cu chlamydia trachomatis ori diabetul.
Simptomele des întâlnite sunt: urinare frecventă, durere ori senzantie de usturime la urinat (disurie), nevoia urgentă de a urina, chiar şi când vezica este goală, mirosul puternic al urinei, trezirea din somn din cauza senzaţiei de urinare sau urinare nocturnă (nicturie), urina închisă la culoare, eliminarea unei cantităţi reduse de urină, frisoane, asociate sau nu cu febră, urme de sânge în urină (hematurie), durere în partea laterală sau superioară a spatelui, cel mai adesea în zona lombară, cu sau fără iradiere, greaţă sau vărsături ori incontinența urinară bruscă.
„Bărbatul tânăr, să spunem până la vârsta de 50 și, cam până când posibil prostata să înceapă să-și facă simțită prezența, bărbatul tânăr, noi spunem studenților noștri, rezidenților noștri, aproape nu face niciodată infecție urinară. Rareori se întâmplă. Este un eveniment dramatic și foarte zgomotos. În schimb, cumva, lucrurile se modifică după această vârstă. Infecții urinare la vârstnic, la bărbatul vârstnic sunt întotdeauna complicate și ele sunt întotdeauna o combinație de obstrucție probabil legată de prostată și de scăderea capacității de apărare a organismului prin vârstă, diabet, boală cardiovasculară.”, a declarat prof. Dr. Adrian Covic, pentru BZI LIVE.
Care este cel mai bun tratament pentru infecțiile urinare la bărbați?
Tratamentul infecțiilor tractului urinar la bărbați depinde de o serie de analize de sânge și urină. Apoi, medicul poate recomanda antibiotice sau medicamente antifungice, în funcție de bacteriile depistate. Dacă simptomele nu par să se agraveze, medicamentele încep să-și facă efectul în câteva zile. Tratamentul se administrează, de cele mai multe ori, pe parcursul a șapte zile, iar când simptomele dispar, pacientul este considerat vindecat fără a fi nevoie de repetarea analizelor.
Tratamentul poate fi prelungit în unele cazuri dacă se detectează infecția tractului urinar superior sau prostatita. În situațiile în care agentul etiologic intră în circulație și provoacă sepsis, tratamentul se prelungește până la câteva săptămâni și pacientul este internat, în cadrul unei clinici de specialitate.
Infecțiile tractului urinar care se dezvoltă ca urmare a hiperplaziei benigne de prostată pot necesita un tratament specific și uneori o intervenție chirurgicală. O parte a prostatei este îndepărtată în timpul intervenției chirurgicale, ceea ce poate îmbunătăți fluxul de urină și poate preveni infecțiile recurente ale tractului urinar.