vineri, 19 iulie, 2024

Christian Eriksen va juca la EURO 2024, chiar și după infarctul suferit în cadrul ultimei ediții

Euro 2024 (14 iunie – 14 iulie) va marca revenirea la un turneu final a lui Christian Eriksen, danezul care  suferit un infarct în timpul întâlnirii cu Finlanda, de la Euro 2020. Selecționerul Kasper Hjulmand l-a inclus pe coordonatorul de joc în lotul final pentru turneul final din Germania, unde Danemarca face parte din grupa C, alături de Slovenia, Anglia și Serbia.

Cei de pe gazon, staff-urile tehnice, spectatorii și telespectatorii au trăit clipe de groază pe 12 iunie 2021 în timpul confruntării de pe stadionul „Parken” dintre danezi și finlandezi, când Eriksen s-a prăbușit din senin și nu a mai mișcat. Echipele medicale au intervenit imediat şi s-a început resuscitarea fotbalistului danez chiar pe gazon.

După câteva minute, inima sportivului a început să bată din nou. Purtătorul tricoului cu numărul 10 a fost transportat la spitalul Rigshospitalet, unde și-a revenit total. Între timp, partida suspendată de UEFA a fost reluată, iar finlandezii au câștigat cu 1-0.

A revenit pe teren după 259 de zile

Inițial s-a spus că Eriksen nu va mai juca fotbal niciodată. Și-a reziliat contractul cu Inter Milano, echipa la care era legitimat în iunie 2021, și a început procesul de recuperare. Pe 31 ianuarie 2022, el a semnat un contract cu echipa engleză Brentford. În tricoul acestei echipe a revenit pe gazon în timpul unui joc cu Newcastle, la 259 de zile de la momentul infarctului.

Pe 15 iulie 2022, danezul a semnat cu Manchester United. În sezonul recent încheiat, Christian Eriksen a jucat 22 de meciuri în Premier League, marcând un gol și oferind o pasă decisivă. A mai bifat 4 prezențe în Liga Campionilor (un assist) și 2 în Cupa Angliei.

Convocarea pentru Euro 2024 a fost primită cu emoție atât de jucător, cât și de fani. Pe 6 iunie, Eriksen a marcat un gol în amicalul disputat de Danemarca cu Suedia chiar pe stadionul unde s-a petrecut nefericitul eveniment. A fost un „Eurogol”, mijlocașul aducând victoria echipei sale (2-1) cu un șut de la distanță. Despre alte partide oficiale și amicale internaționale se poate citi în ponturi la pariuri azi.

La 17 ani nu avea emoții

Eriksen (32 de ani) are 129 de partide și 41 de goluri marcate pentru Danemarca, fiind cotat la 8 milioane de euro. Este unul dintre cei mai importanți jucători din istoria fotbalului danez.

Născut în Middelfart, a început fotbalul la academia de juniori din orașul natal, apoi a trecut la Odense, unde a fost remarcat de scouterii lui Ajax Amsterdam.  A ajuns la echipa „lăncierilor”, făcându-și debutul la numai 17 ani. Antrenorul de atunci, Martin Jol, a rememorat episodul în care i-a scris numele pe tablă în echipa de start, iar danezul nici măcar nu a tresărit.

„Parcă Christian nu ar fi avut emoții. S-a uitat direct la mine și a spus: Bine. Voi juca. De obicei, băieții de această vârstă ar fi îngrijorați sau s-ar gândi numai la asta, dar Christian nu era așa”, a povestit Jol. Eriksen a marcat 32 de goluri și a dat 65 de pase decisive pentru Ajax, în 163 de jocuri.

A urmat transferul de 14 milioane la Tottenham, în 2013 (pe atunci, era o sumă mare). Eriksen a devenit un superstar în Premier League și idol în țara sa.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.