vineri, 19 iulie, 2024

Cum să impresionezi la interviu – zece capcane în care să nu cazi

A sosit vremea aceea din nou, momentul în care te afli la răscruce de drumuri, gata să faci pasul următor în cariera ta și să îți găsești un nou loc de muncă? Cu toții dorim să ne găsim acel loc de muncă ce ne va alimenta pasiunile, dar va aduce și un sentiment de împlinire profesională.

Dar pentru asta trebuie să fii pregătit. Dacă ai nevoie să acumulezi mai multe cunoștințe în vederea obținerii unui loc de muncă mai bine plătit sau care să îți aducă mai multă satisfacție profesională, dar nu ai toți banii necesari pentru a te înscrie la un curs, de exemplu, apelează la credite IFN. Șansele să obții postul dorit sunt cu atât mai mari cu cât ești mai bine documentat.

Interviul este procesul prin care îți poți crea o imagine pozitivă în fața potențialului angajator.

Astfel, să-ți construiești cu grijă prezentarea pentru a reflecta nu doar competența, ci și încrederea în propriile abilități este o etapă vitală în obținerea locului de muncă dorit. Ești, de fapt, invitat să te prezinți cu ce ai mai bun, cu o postură încrezătoare și să demonstrezi de ce ești candidatul ideal.

Prin evitarea greșelilor de mai jos, îți maximizezi șansele de a te distinge de alți candidați și de a obține locul de muncă dorit. Este esențial să fii conștient de capcanele în care poți cădea, pentru a-ți mări șansele de succes.

1. Nu te-ai pregătit suficient 

Este important să te documentezi suficient înainte de a păși într-o companie. Neglijarea cercetării despre companie și poziția oferită este o greșeală majoră. Acest lucru arată că îți lipsesc interesul real și determinarea de a face parte din echipa respectivă.

Informează-te temeinic despre cultura companiei, misiunea, produsele sau serviciile sale.

2. Ignorarea limbajului corporal

Comunicarea non-verbală poate spune multe despre tine. Evită să stai cu mâinile încrucișate, să nu menții contactul vizual sau să ai o strângere de mână prea slabă, deoarece aceste semnale pot fi interpretate ca lipsă de încredere sau dezinteres.

3. Răspunsuri nepregătite

Fiecare interviu include întrebări standard, cum ar fi „Spune-ne despre tine” sau „De ce vrei să lucrezi aici?”. Răspunsurile neclare sau superficiale pot lăsa o impresie proastă. Formulează-ți în avans răspunsuri pentru cele mai întâlnite posibile întrebări.

Totuși, este important să nu minți și să păstrezi o notă de încântare când răspunzi, scopul fiind acela de a aduce în față experiențele pozitive, dar și provocările pe care ai reușit să le depășești cu succes.

4. Criticarea foștilor angajatori

Vorbitul de rău despre foștii angajatori sau colegi este o greșeală care te poate descalifica. Acest comportament ridică semne de întrebare despre profesionalismul și loialitatea ta. Persoanele care se gândesc să te angajeze se vor întreba dacă nu cumva vei face același lucru și în viitor.

5. Vestimentația nepotrivită

Alegerea unei ținute nepotrivite pentru cultura companiei poate să te descalifice chiar dacă ai avut ocazia să interacționezi la interviu. Optează pentru o vestimentație profesională care se aliniază cu normele companiei.

6. Verificarea ceasului sau a telefonului

Aceste gesturi pot fi interpretate ca lipsă de interes sau nerăbdare. Asigură-te că îți dedici întreaga atenție interviului și nu uita să îți configurezi telefonul pe modul Silențios pentru a nu perturba discuția.

7. Nu pui întrebări

Refuzul de a pune întrebări când ți se oferă ocazia poate indica lipsa de curiozitate sau de entuziasm față de rolul pentru care aplici. Pregătește câteva întrebări inteligente despre rol sau companie.

8. Discutarea prematură a salariului sau beneficiilor

Abordarea subiectului salariului sau al beneficiilor prea devreme în conversație poate să pară că ești interesat doar de câștigurile materiale, nu de oportunitatea în sine.

9. Exagerarea abilităților sau experienței

Deși este tentant să te prezinți în cea mai bună lumină, sinceritatea este crucială. Exagerarea poate duce la situații dificile atât pentru tine, cât și pentru angajator pe termen lung.

10. Neglijarea de după interviu

O mulțumire personalizată sau un email după interviu poate face o diferență mare, arătându-ți aprecierea pentru timpul acordat și interesul continuu pentru poziție.

Fiecare interacțiune din cadrul procesului de interviu contribuie la construirea unei imagini a ta în mintea angajatorului.

Poți opta pentru un împrumut rapid care să te ajute să investești în tine, într-un curs relevant, iar acest lucru poate fi prezentat ulterior la interviurile tale. Este important să tratezi fiecare aspect al interviului cu seriozitate.

De la cercetarea inițială despre companie și pregătirea răspunsurilor la întrebările cheie, până la alegerea vestimentației adecvate și trimiterea unui email de mulțumire după interviu, fiecare detaliu contează.

Evitând aceste greșeli comune, îți poți mări semnificativ șansele de a face o impresie bună în timpul interviurilor de angajare. Cheia este documentarea, prezentarea profesională și menținerea unei atitudini pozitive și deschise.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.