miercuri, 4 decembrie, 2024

Dispar ghenele de gunoi din 2025! Vor fi înlocuite cu zone pentru colectare selectivă

Dispar ghenele de gunoi din 2025 din București. Acestea vor fi înlocuite cu zone pentru colectare selectivă. Măsura a fost adoptată de Consiliul General al Capitalei în urmă cu zece ani, însă ghenele topogan sunt în continuare la locul lor.

Dispar ghenele de gunoi din 2025!

Ghenele din blocurile din București vor fi desființate până în 2025. Măsura face parte din strategia de salubrizare a Capitalei, care a fost adoptată încă din 2015.

Chiar dacă ghenele topogan din blocurile din Capitală trebuiau să fie înlocuite până la finalul anului 2024. Pentru că nu este clar cine trebuie să se ocupe de desființarea lor, primăriile de sector sau asociațiile de proprietari, ghenele sunt încă la locul lor.

„În momentul de față asta e noi, cămăruța în care nu e igientizată și se aruncă gunoiul pe aici și ajunge în niște tomberoane jos. Curge gunoiul în acest tomberon. Sistemul nou e mai civilizat, vom scăpa și de tomberoanele astea, nu mai ducem tomberoanele în stradă. Vom avea, când vor fi funcționale, noi recipienți unde noi locatarii trebuie să aducem gunoaiele”, a spus un administrator de bloc.

Unele dintre primăriile de sectoare au amenajat lângă blocuri zone pentru colectarea selectivă, însă momentan nu sunt funcționale. Administratorii asociațiilor de proprietari spun că până aceste zone nu vor fi date în folosință, nu se pot desființa ghenele.

„Deocamdată nu s-a început. Așteptăm cu nerăbdare pentru că e o procedură bună. Scăpăm și noi de mirosul și din mizeria din bloc. O să ducem muncă de lămurire cu locatari, o să facem ședințe și dacă nu vor să înțeleagă, până la urmă, încuiem ușile la ghenă. Și unde îl duce? Nu rămâne cu el în casă. Trebuie să vină și afară”, a mai spus administratorul de bloc pentru sursa citată.

Zone pentru selectarea selectivă a gunoaielor

Înlocuirea ghenelor de bloc cu zone pentru selectarea selectivă a gunoaielor nu este agreată de locatari.

„Să urc de fiecare dată sau să cobor, tot timpul să selectez. Cum selectez gunoiul? Cine mai stă? Dumnezeu mai stă să le selecteze. Într-un fel bine pentru curățenie, dar la blocurile înalte ne e greu să coborâm de la 10 jos la parter de fiecare dată”, a spus o femeie care stă la bloc. „La bloc cu 10 etaje să zicem că e un om în vârstă, din ăla care de-abia se mișcă. Unde îl trimiți la capătul blocului? Unde? Cu punga și cu alea. Vă dați seama ce urmează? Câți cu ele pe geam, în spatele blocului?”, a adăugat un alt locatar.

Raul Pop, expert de mediu, a explicat cât de importantă este colectarea selectivă a gunoailor.

„Este foarte important și pentru mediu și pentru noi. E clar că deșeurile care ajung la groapa de gunoi sau, Doamne ferește, și mai rău în natură poluează și ne afectează sănătatea, dar mai este important și în alt punct de vedere – tot ce merge la groapa de gunoi ne costă bani, tot ce merge la reciclare ne aduce bani”, a explicat Raul Pop pentru sursa citată.

Dispar ghenele de gunoi din 2025, amenda pentru cei care nu respectă strategia de salubrizare este cuprinsă între 30.000 și 50.000 de lei și poate fi aplicată de primăria de sector. Nu există și sancțiuni pentru fiecare asociație care nu-și desființează ghena, însă se are în vedere ca de anul viitor să se dea o nouă hotărâre care să prevadă amenzi.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.