Examenul de titularizare a fost un fiasco total anul acesta. Noua generaţie de profesori are mari lacune. Și nu doar de pregătire, ci şi de ordin moral. Din numărul total de înscriși la examen, 20% nici măcar nu s-au sinchisit să se prezinte. Asta în condițiile în care salariile din învățământ au mai crescut după greva fără precedent de la finalul anului școlar, iar rezultatele la examenele naționale au fost mai slabe față de anii trecuți.
În tot acest peisaj sumbru al învățământului românesc, președintele dumneavoastră a băgat capul în poză la lansarea noilor Legi ale Educației și a vorbit din nou despre proiectul lui, care nu este pus de nicio culoare în aplicare de atâția ani. Deci, care Românie educată, Iohannis?!
Examenul de titularizare a fost un fiasco total!
Anul acesta, examenul de titularizare a strâns aproape 32.000 de cadre didactice ce și-au dorit ca din toamnă să fie la catedră și să le predea copiilor dumneavoastră. Cine sunt aceste persoane? Marea lor majoritate au fost cei din generația actuală de absolvenți, care au spus în cor că, în ciuda salariilor mici, ei au vocație și își doresc din tot sufletul să influențeze generațiile viitoare.
De la dorință la putință a fost diferență mare, vreo 8.000 dintre aceste așa-zise cadre didactice nici măcar nu au venit la examen. Unde mai pui că peste 2.600 de candidați la titlul de „dom’ profesor“ au ieșit din sală după ce au primit subiectele. Atât de bine s-au pregătit pentru acest examene…
Au fost cazuri de candidați care aveau pile la comisiile de corectare au pus semne în lucrările de examen pentru a fi recunoscute, drept pentru care au fost anulate.
O altă problemă a acestui examen de titularizare a fost numărul celor au fost prinși copiind și au fost dați afară cu interdicția de a preda în următorul an școlar. Numărul a fost mai mare de vreo 3 ori față de anii precedenți…
Mai are cine să-i învețe pe copiii dumneavoastră?
Și toate astea în condițiile în care nu au avut parte de un examen draconic. Ba din contră, au fost materii unde o parte dintre cerințe puteau fi rezolvate lejer de un elev din școala primară.
Dacă tu vrei să fii educator în creșă și nu știi să desparți în silabe „grăunțele” și „hrană”, atunci ce pretenții mai putem avea?!
La examenul pentru învățători, unul dintre subiecte a fost găsirea unui sinonim pentru cuvintele „ciudat” și „întâmplările”, iar la matematică s-a dat o problemă cu bluze colorate, de rezolvat prin metoda grafică…
Și chiar și așa, au fost așa-zise cadre didactice care au ales să nu predea foaia de examen.
După tot acest tablou sumbru al examenului de titularizare stai și te întrebi dacă nu cumva sistemul este în colaps, iar copiii dumneavoastră vor mai avea de la cine să învețe în anii următori. Să învețe ce? Cum să nu se pregătească pentru un examen?! Cum să furi la un examen?! Asta vă doriți să învețe copiii dumneavoastră?!
Examenul de titularizare a fost un fiasco total, iar rezultatele vor arăta care sunt exact dimensiunile dezastrului. E clar că vor fi și excepții, cu cadre didactice ce vor obține note mari, dar numărul acestor va fi unul extrem de mic. Pădure fără uscături nu poate să existe dar, din păcate, în învățământul românesc, copacii buni sunt din ce în ce mai greu de văzut dintre atâtea uscături…