luni, 25 septembrie, 2023

Noi ajutoare pentru români, de la 1 iulie 2023! Nicolae Ciucă: „Trebuie garantat dreptul la sănătate pentru toți cetățenii“

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că noi ajutoare vor fi acordate pentru români, de la 1 iulie 2023. Din noul Contract-cadru aprobat de Guvern face parte și un pachet de servicii medicale finanțate din fonduri publice pentru a încuraja cetățenii să meargă la medic, să beneficieze de consultații preventive, precum şi de servicii diagnostice şi terapeutice.

Noi ajutoare pentru români, de la 1 iulie 2023

Prim ministrul a precizat că începând cu 1 iulie2023 se va acorda un pachet de servicii în scopul prevenției și depistării precoce a unor afecțiuni, inclusiv a celor maligne.

„Suntem alături de supraviețuitorii de cancer, oameni puternici, curajoși, care au reușit să învingă boala, cu sprijinul prețios al medicilor și al familiilor. Victoria dumnealor oferă speranță, încredere și îi mobilizează pe toți cei care primesc, din păcate, acest diagnostic. Sfatul pe care l-am auzit de la dumnealor cel mai des este acela de a merge din vreme la medic, de a ne preocupa de sănătatea noastră. Prevenția, așadar, cu sprijinul cadrelor medicale, protejează sănătatea și salvează vieți. Nu avem responsabilitate mai importantă decât garantarea dreptului la sănătate pentru toți cetățenii“, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul este de părere că medicina a evoluat foarte mult, iar cancerul poate fi tratat dacă este descoperit în stadiu incipient. Pentru asta este necesară acordarea unei finanțări pentru prevenție și depistare rapidă a unor afecțiuni, inclusiv a celor maligne, printr-un pachet de noi servicii.

În ce constă pachetul de servicii medicale finanțate din fonduri publice

În asistența medicală primară, se introduc noi servicii diagnostice și terapeutice, cum ar fi: recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, spălătura gastrică, etc.

În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, incluzând și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze indiferent de etiologie.

În lista serviciilor diagnostice și terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialități, printre care tomografia în coerență optică, extracția dispozitivului intrauterin, tratamentul tumorilor exulcerate, suprainfectate, uroflowmetria sau puncția biopsie mamară ghidată ecografic.

În plus, se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

În asistența medicală ambulatorie de medicină fizică şi de reabilitare, pentru pacienții cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral (în primele 4 luni de la AVC), pentru cei cu paralizie cerebrală, pentru pacientele cu limfedem după excizia ganglionară şi pentru cele cu anexectomie, precum și pentru marii arși (în primele 4 luni de la externare) se vor putea deconta servicii pentru o perioadă dublă decât până acum (maximum 42 zile pe an/asigurat). Această perioadă va putea fi împărțită în două fracțiuni, la recomandarea medicului de specialitate medicină fizică și de reabilitare, în funcție de afecțiunea de bază.

În asistența medicală dentară se introduce detartrajul cu ultrasunete și periaj profesional.

În asistența medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate.

Cât privește servicii medicale de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară decontate sunt mamografie, tomografie dentară, ecografie musculoscheletală, ecografie cutanată, ecografie a aparatului urinar/genital masculin sau RMN.

Astfel, prin noul Contract-cadru aprobat de Guvern se acordă noi ajutoare pentru români, de la 1 iulie 2023.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite