duminică, 3 decembrie, 2023

Pensionare cu 3 ani mai devreme, fără penalizare. Ce categorie va putea beneficia

Românii vor putea beneficia de pensionare cu 3 ani mai devreme, fără penalizare. Proiectul legislativ se află momentan în lucru la Ministerul Muncii. Sunt luate în considerare trei variante pentru noua lege a pensiilor.

Pensionare cu 3 ani mai devreme fără penalizare

Autoritățile române își doresc să implementeze o variantă care va fi acceptată și de Comisia Europeană. O variantă pentru eliminarea inechităților are în vedere o formulă de calcul care să se bazeze atât pe vechime, cât și pe sumele cu care fiecare român a contribuit sau va contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat, transformate în număr de puncte.

Cu cât un angajat va lucra mai mult, cu atât va acumula un număr mai mare de puncte. Așadar, pensia va fi egală cu numărul total de puncte acumulat de fiecare viitor pensionar și va fi înmulțit cu valoarea punctului de referință, care este de 71 de lei în prezent.

Spre exemplu, un pensionar cu un punctaj de 100 de puncte, cumulate de-a lungul anilor de cotizare, va avea o pensie de 7.100 de lei. Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care este în prezent de 1.785 de lei împărțit la stagiul de cotizare de 25 de ani.

Deci, punctul de referință se va majora cu rata medie anuală a inflației, la care se va adaugă jumătate din câștigul salarial mediu brut – o valoare exprimată în procente și calculată anual de Institutul Național de Statistică.

Spre exemplu, în acest moment, o femeie și un bărbat care au lucrat 35 de ani în același birou și au avut aceeași funcție au pensii diferite, din cauză că punctajul bărbatului a fost împărțit la 35, iar al femeii la 25. Totuși, în situația în care această lege ar intra în vigoare, astfel de inechități urmează să fie eliminate.

De asemenea, guvernanții iau în considerare noi modificări care să se aplice pentru femeile care au născut și au crescut copii până la vârsta de 16 ani. Vârsta de pensionare s-ar reduce în cazul acestora cu șase luni în funcție de numărul copiilor.

De exemplu, o mamă care are un copil poate primi o reducere a vârstei de pensionare de șase luni, cea cu doi copii ar putea primi un an, iar femeile cu șase copii primesc o reducere a vârstei cu 3 ani.

Este de reținut faptul că se mențin aceleași criterii pentru ieșirea la pensie: îndeplinirea vârstei minime de pensionare și stagiul de cotizare.

Cum se întâmplă acum

În prezent, punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Spre exemplu, INS a stabilit că nivelul salariului mediu brut pentru anul 2023 este de 6.789 lei.

Adică, un angajat care are în prezent un salariu brut de 8.300 de lei (cca 5000 lei net) are un punctaj lunar de 1,233, în timp ce un angajat plătit cu 3.300 lei brut ar avea un punctaj lunar de 0,48.

Acum, un proiect legislativ ar pute prevede pensionarea cu 3 ani mai devreme, fără penalizare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.