marți, 8 octombrie, 2024

Preţurile la RCA 2024: Cât vor plăti şoferii anul viitor pe asigurare

Preţurile la RCA 2024 vor crește din nou. Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile tarife de referință pentru poliţe, pentru următoarele șase luni. Periodic, ASF publică tarifele de referință pentru asigurarea auto obligatorie. În funcție de acestea, firmele de asigurări stabilesc prețul polițelor RCA. Aceste tarife de referință nu au un rol obligatoriu, dar, în general, majoritatea companiilor din domeniu și-au orientat costurile în funcție de calculele ASF.

Preţurile la RCA 2024

Anul 2024 nu vine cu veşti bune pentru şoferi, indiferent de vârsta lor şi de maşina pe care o au. Astfel, preţurile de referinţă pentru poliţele RCA au crescut şi vor creşte anul viitor. De exemplu, un şofer de 30 de ani care are o maşină cu o capacitate cilindrică de 1401 – 1600 cmc, în februarie anul acesta avea un preţ de referinţă de 2.187 de lei, iar acesta a crescut cu 120 de lei, astfel încât în decembrie anul acesta a ajuns la 2.302 lei.

Pentru şoferii de peste 31 şi până 40 de ani cu aceeaşi capacitate cilindrică, creşterea este de 60 de lei. O creştere puţin mai mică se înregistrează la şoferii între 41 şi 50 de ani cu acelaşi tip de maşină, vorbim de o creştere de 55 de lei.

Pentru toate categoriile de şoferi, indiferent de vârstă, vor fi creşteri ale preţului de referinţă la asigurările RCA. Asta s-a întâmplat frecvent în ultimii ani, având în vedere că doi asiguratori importanţi au ieşit de pe piaţă, vorbim despre City Insurance în 2021 şi Euroins anul acesta, companii care au fost declarate falimentare. Preţurile au crescut constant, iar reprezentanţii asiguratorilor spun că este din cauza dezechilibrului dintre cerere şi ofertă.

Cum se calculează prețul RCA

Prețul final plătit pentru o poliță RCA depinde de istoricul de daune al șoferului. Dar, se ține cont și de rata daunei, de aplicarea sistemului bonus-malus sau de localitatea în care e înregistrată mașina.

Tarifele de referință stabilite de ASF nu țin cont, însă, de acești factori, dar este important pentru asigurații cu risc ridicat.

Potrivit legii, dacă un șofer primește trei oferte RCA care au un preț cu 36% mai mare decât tariful de referință la RCA, înseamnă că este considerat asigurat cu risc ridicat. Și pentru a primi un preț mai mic, trebuie să se adreseze Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).

De asemenea, aceste tarife de referință sunt un reper și pentru restul șoferilor.

Cea mai ieftină asigurare RCA va fi plătită de persoanele între 51 și 60 de ani, care dețin un vehicul sub 1.200 cmc.

Conform tarifului de referință, acești șoferi vor plăti 1.055 de lei pentru o asigurare auto obligatorie valabilă un an. Pentru același tip de motor, cei din categoriile 41 – 50 de ani și peste 60 de ani vor plăti între 1.100 și 1.130 de lei.

În schimb, cei sub 30 de ani vor achita de la aproximativ 1.930 de lei în sus pentru o asigurare anuală. Dar, asigurarea poate depăși în cazul acestora 4.750 de lei, dacă vehiculul are un motor de peste 2.500 cmc.

La o privire per ansamblu, preţurile la RCA 2024 vor crește din nou.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.