marți, 17 iunie, 2025

„Schimbarea la Față a Domnului”. Sărbătoare cu cruce roșie pentru credincioși

Pe 6 august, credincioșii sărbătoresc „Schimbarea la Față a Domnului”. Aceasta este o sărbătoare creștină importantă. Sărbătoarea marchează momentul biblic în care Iisus Hristos s-a schimbat la față pe Muntele Tabor înaintea apostolilor Petru, Iacob și Ioan.

Potrivit Bibliei, evenimentul este descris în Evanghelia după Matei (17:1-9), Evanghelia după Marcu (9:2-8) și Evanghelia după Luca (9:28-36). În aceste pasaje, se relatează cum Iisus a urcat pe Muntele Tabor pentru a se ruga și a fi însoțit de trei dintre apostoli săi. În timpul rugăciunii, fața și hainele Sale au strălucit ca soarele, iar Moise și Ilie au apărut înaintea Lui. Acest eveniment este interpretat ca o manifestare a divinității lui Iisus și ca o confirmare a misiunii Sale divine.

Toți credincioșii sărbătoresc „Schimbarea la Față a Domnului” pe 6 august. Ce fac ortodocșii în această zi Sfântă

Sărbătoarea Schimbării la Față este un moment de bucurie și recunoștință în calendarul creștin ortodox. Credincioșii participă la slujbe religioase speciale în biserici, iar uneori se organizează și procesiuni sau pelerinaje către locuri considerate sfinte. De asemenea, în această zi, se obișnuiește să se binecuvânteze fructele și plantele de vară, iar în unele regiuni tradiționale se desfășoară obiceiuri specifice.

În ajunul sărbătorii, adică pe 5 august, este obișnuit să se țină post, așa cum se face în multe dintre celelalte mari sărbători creștine. În anumite locuri, se organizează procesiuni religioase sau pelerinaje către mănăstiri sau locuri considerate sfinte. Credincioșii se adună pentru a se ruga și a aduce omagiu Sfintei Treimi și lui Iisus Hristos.

În multe zone cu tradiție agricolă, sărbătoarea Schimbării la Față este asociată cu binecuvântarea primelor roade ale recoltelor. Agricultorii aduc la biserică sau la slujba specială organizată în această zi fructele și legumele proaspete, care sunt simbolul roadelor bogate ale pământului și mulțumirea pentru recolta încununată de succes.

Sărbătoarea „Schimbării la Față a Domnului” este una dintre cele mai importante sărbători creștine și are o semnificație profundă în teologia creștină. Evenimentul biblic al Schimbării la Față al lui Iisus Hristos are mai multe înțelesuri și simboluri asociate.

Ce simbolizează sărbătoare? De ce aceasta este atât de important în calendarul ortodox?

Momentul în care Iisus se schimbă la față pe Muntele Tabor și strălucește ca soarele în fața apostolilor Petru, Iacob și Ioan este considerat o manifestare a divinității Sale. Aceasta confirmă natura divină a lui Iisus Hristos, că El este Fiul lui Dumnezeu și una dintre cele trei Persoane ale Sfintei Treimi (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt).

În timpul Schimbării la Față, Moise și Ilie apar alături de Iisus Hristos. Moise reprezintă Legea (Tora) și Ilie reprezintă Profeții din Vechiul Testament. Această prezență indică împlinirea Scripturilor și legătura dintre Vechiul și Noul Testament prin Iisus Hristos.

Minunea este văzută ca un moment de transformare spirituală pentru apostoli. Acest eveniment i-a întărit în credința lor în Iisus Hristos ca Fiul lui Dumnezeu și i-a pregătit pentru momentele dificile care urmau, precum Răstignirea și Învierea Lui. Sărbătoarea arată credincioșilor că există o realitate dincolo de cea fizică și că în viitorul veșnic vor participa la slava lui Dumnezeu. Este un semn al speranței în viața veșnică și a învierii.

Într-un sens mai larg, sărbătoarea „Schimbării la Față” este o invitație pentru credincioși să caute transformarea lor interioară, să crească în credință și să se apropie de Dumnezeu. Este un moment de contemplare și de înțelegere a misterelor credinței creștine, care invită oamenii să se apropie de lumina divină și să urmeze exemplul lui Iisus Hristos în viața lor cotidiană.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.