sâmbătă, 18 ianuarie, 2025

Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult

Se anunță scumpiri de la 1 ianuarie 2025. Anul viitor nu aduce doar majorări de salarii, pensii, alocații, ci și scumpiri pentru carburanţi, pentru facturi la energie electrică şi alimente și majorări de taxe și impozite.

Scumpiri de la 1 ianuarie 2025

Benzina şi motorina se vor scumpi de la 1 ianuarie 2025 deoarece accizele pentru carburanţi vor creşte din nou. Totuşi, impactul asupra prețurilor finale la pompă va fi mai mic comparativ cu majorările din 2024. Conform Ministerului Finanţelor, pentru 2025 nivelul accizei la benzină este de 2.528 de lei pentru 1.000 de litri și de 2.317 lei pentru 1.000 de litri la motorină.

Un calcul arată că, pentru benzină, pentru care nivelul actual al accizei este 2.382 de lei, impactul în prețul final de la pompă, cu tot cu plusul de TVA aferent, este de 17 bani pe litru, scumpire care ar urma să se vadă  începând cu 1 ianuarie 2025.

În cazul motorinei, în condițiile în care nivelul actual al accizei este 2.183 de lei, calculele arată că, după aplicarea accizei noi și a TVA aferente, avem un impact în prețul final de 16 bani pe litru, scumpire care ar urma să se vadă la pompă, la fel, începând cu 1 ianuarie 2025.

Majorarea prețului carburanților atrage după ea și alte scumpiri la servicii și produse, mai ales la alimente. Mai ales că plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare de bază va fi eliminată de la 1 ianuarie 2025.

Din 2025 nu se mai dau cardurile de energie, acel ajutor de 1.400 de lei pentru persoanele vulnerabile. De asemenea, din aprilie la fi eliminată plafonarea prețurilor la energie.

40% dintre consumatorii români vor plăti facturi cu 110% mai mari de la 1 aprilie 2025. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), explică faptul că, deși guvernanții au afirmat în numeroase rânduri că de la 1 aprilie 2025 se va continua aplicarea măsurii de plafonare a prețurilori, schema de ajutor se va aplica doar clienților vulnerabili, ceea ce nu face decât să agraveze situația și să se elimine oportunitățiile scăderii prețului la energie care se poate realiza doar prin concurență.

Energia electrică și-ar putea dubla prețul

Potrivit calculelor sale, aproximativ 40% din consumatori vor achita cu până la 110% mai mult pentru energia electrică, aproximativ 35% din consumatori vor achita cu până la 80% mai mult pentru energia electrică și aproximativ 9% din consumatori vor achita cu până la 10% mai mult pentru energia electrică.

„Situația astăzi defavorabilă pentru români riscă să se transforme pe măsură ce se va apropia termenul de 1 aprilie 2025 într-un dezastru pentru consumatori, datorită lipsei pregătirii de către ANRE a liberalizării pieții. Furnizorii în lipsa obligării punerii de oferte pe piață, vor trage de timp, astfel încât consumatorii sa fie puși în situația în care să nu mai aibă timp să aleagă și să accepte necondiționat ofertele acestora”, a menționat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Și tot de la 1 ianuarie românii vor plăti taxe și impozite mai mari. La început de an, taxele și impozitele locale pentru anul 2025 vor fi indexate în raport cu rata inflației.

Si tot din ianuarie, șoferii ar putea plăti polițe RCA mai scumpe. Plafonarea RCA ar putea să nu mai fie prelungită de la 1 ianuarie 2025.

Așadar, se anunță scumpiri de la 1 ianuarie 2025, pentru carburanţi, pentru facturi la energie electrică şi alimente și majorări de taxe și impozite.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.