marți, 17 iunie, 2025

Subvențiile la electricitate vor fi tăiate din toamnă? Cine va mai primi aceste ajutoare de la stat

Guvernul intenționează să elimine mai multe ajutoare pe care acordă în prezent. Măsurile ar urma să fie aplicate din această toamnă în contextul în care Guvernul vrea să reducă mare parte din cheltuielile bugetare. Astfel și subvențiile la electricitate vor fi tăiate din toamnă dacă măsurile despre care s-a discutat vor fi luate în calcul.

Subvențiile la electricitate vor fi tăiate din toamnă

Guvernul ia în calcul varianta de a elimina mai multe ajutoare care se acordă în acest moment. Astfel și compensațiile acordate în facturile de energie electrică ar putea să dispară din această toamnă. Această măsură ar urma să afecteze doar o parte a populației, iar subvențiile ar putea fi menținute doar pentru persoanele care au într-adevăr venituri mici.

În cadrul Coaliției de guvernare, după ce Comisia Europeană a solicitat României să reducă subvențiile acordate cetățenilor au loc dezbateri privind această inițiativă. Asta, în condițiile în care subvențiile acordate de stat reprezintă în prezent o proporție semnificativă din cheltuielile bugetare.

După jumătate de an, cheltuielile cu subvenţiile au reprezentat 8,95 miliarde de lei, în principal, această sumă reprezentând subvenţii pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum şi pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale al consumatorilor noncasnici (2,51 miliarde de lei), care reprezintă 28,05% din total subvenţii, potrivit datelor publicate în iulie de Ministerul Finanţelor.

În același timp se desfășoară discuții între Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) și Ministerul Energiei în legătură cu această propunere.

Măsurile fiscale ar trebui adoptate în această toamnă

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că măsurile fiscale ar trebui adoptate în luna septembrie. Acesta menționat că ar trebui ca prima preocupare să fie evitarea unei eventuale suspendări a fondurilor europene.

Marcel Boloș a adus în discuție și măsurile din sectorul bugetar. Ministrul a spus că este nevoie de descentralizare și regionalizare în ceea ce privește serviciile publice.

„Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România şi, a spus domnul prim-ministru, să avem mai puţini şefi la bani. Sunt peste 16.000 de şefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite.

Sunt şefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puţini, să avem mult mai puţină birocraţie, să avem o mult mai bună chibzuinţă a utilizării banului public, pentru că nu poţi să ceri impozite şi taxe la omul amărât, care îşi plăteşte contribuţia la ceea ce înseamnă impozitul pe muncă, contribuţiile sociale, şi după aceea, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice, să ai o ţopăială şi un dezmăţ, care nu pot să meargă la infinit”, a declarat ministrul Finanţelor.

În ceea ce privește măsura compensării şi plafonării preţurilor la energie şi gaze, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menționat că pe cadrul legislativ actual este valabilă până în anul 2025.

„Noi avem pe cadrul legislativ actual această măsură până în anul 2025. E adevărat că este o discuţie la nivel european dar ea nu este închisă, însă se pare că cel puţin până în primăvara anului viitor ni se va permite o asemenea schemă, pentru că şi piaţa este în evoluţie”, a spus ministrul Energiei.

Acum, rămâne de văzut dacă subvențiile la electricitate vor fi tăiate din toamnă de către Guvern.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.