Șoferii trebuie să cunoască cele mai eficiente metode de a preveni aburirea geamurilor, dar și greșelile frecvente pe care trebuie să le evite, cum ar fi utilizarea butonului de recirculare în condiții de frig. Astfel, nu mai fă greșeala să apeși acest buton când vine frigul. Este vorba despre butonului de recirculare. Chiar dacă poate părea o soluție practică, este, de fapt, o alegere greșită care poate agrava situația.
Nu mai fă greșeala să apeși acest buton când vine frigul!
A începutul sezonul rece și una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă șoferii este aburirea geamurilor mașinii din interior. Specialiștii avertizează că utilizarea butonului de recirculare, deși poate părea o soluție practică, este, de fapt, o alegere greșită care poate agrava situația.
Atunci când butonul de recirculare este activat, aerul proaspăt din exterior este împiedicat să pătrundă în interiorul vehiculului. În schimb, doar aerul umed și rece circulă, ceea ce duce la o umiditate crescută în mașină. Care este rezultatul? Geamurile rămân aburite, afectând astfel vizibilitatea și, implicit, siguranța șoferului și a celorlalți participanți la trafic.
Mai mult decât atât, funcția de recirculare este benefică pe timpul verii, deoarece ajută la răcirea rapidă a vehiculului prin distribuirea eficientă a aerului condiționat. În sezonul rece, însă, șoferii ar trebui să o evite cu desăvârșire.
Vizibilitatea clară prin parbriz este esențială în orice moment al anului. Conform statisticilor, neglijențele în acest sens pot avea consecințe financiare semnificative.
De exemplu, în Germania, șoferii care nu își curăță complet mașinile de zăpadă pot fi sancționați cu până la 25 de euro, în timp ce în România amenzile pot ajunge până la 430 de lei. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care este important ca șoferii să fie precauți și să își asigure vizibilitatea.
La noi, polițiștii rutieri pot sancționa “nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”.
Astfel, cei ce vor merge cu geamurile murdare după acea dată vor risca amenzi încadrate în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinse între 870 și 1.160 de lei.
Cum poți dezaburi geamurile
În cazul în care parbrizul este înghețat pe interior, există metode simple de curățare care nu implică apăsarea butonului de recirculare. Șoferii pot apela la trucuri precum utilizarea aerului cald de la ventilator, care poate ajuta la dezaburirea geamurilor.
Mai mult de atât, Clubul Auto General German (ADAC) subliniază importanța evitării butonului de recirculare pe timp de iarnă, avertizând că o vizibilitate slabă poate duce la accidente.
Un alt aspect important este menținerea curățeniei parbrizului, atât pe interior, cât și pe exterior. Șoferii ar trebui să se asigure că au întotdeauna suficient lichid. Aceasta nu trebuie să fie neapărat un produs scump; există soluții de curățare simple care pot fi preparate acasă din ingrediente obișnuite.
Așadar, nu mai fă greșeala să apeși acest buton când vine frigul. Pentru a evita problemele legate de aburirea geamurilor și pentru a asigura o vizibilitate optimă, șoferii sunt sfătuiți să evite butonul de recirculare în sezonul rece și să acorde o atenție deosebită curățării vehiculului. Astfel, siguranța pe drumuri va fi garantată, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.