joi, 11 iulie, 2024

Unde se pun semnele de începător la mașină. Ce trebuie să știi atunci când ți-ai luat permisul

Semnele de începător pentru mașină se atașează în general pe parbriz în partea dreaptă jos, iar pe lunetă în partea stângă jos. Acestea sunt de obicei de forma unor buline galbene cu simboluri negre și sunt utilizate pentru a indica faptul că un șofer este încă în perioada sa de începători.

Unde se pun semnele de începător la mașină

Semnele de începător trebuie să fie afișate în mod clar și să fie ușor vizibile, astfel încât alți șoferi să poată vedea că este un începător la volan.

Conform legislației rutiere Art. 149 din Regulamentul de aplicare OUG 195/2002

„ (1)Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:

a) la motocicletă, în partea din spate lângă numărul de înmatriculare;

b) la autovehicul, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stangă jos;

c) la autovehiculul care nu este prevăzut cu lunetă, pe parbriz în partea din dreaptă jos și pe caroserie în partea din spate stânga sus;

Este important să știți că utilizarea semnelor de începător este obligatorie în unele țări, dar poate fi opțională în altele. Înainte de a le utiliza, este recomandat să consultați regulile specifice din țara în care locuiți sau în care conduceți.

Sfat: este recomandat ca incepatorii sa fie mai precauți, de exemplu să conducă cu viteze mai mici și cu mai multă atenție la condițiile de trafic, pentru a se asigura că se pot adapta mai bine la condus.

Ce sunt semnele de începător?

Semnele de începător pentru mașină sunt plăcuțe sau etichete speciale, în funcție de țara în care vă aflați, care sunt atașate la vehicul și care indică faptul că un șofer este încă în perioada sa de început. Acestea sunt utilizate pentru a indica altor șoferi că persoana care conduce este încă în procesul de învățare a conducerii și poate fi mai puțin experimentată decât alți șoferi.

Semnele de începător pot avea forme diferite în funcție de țara în care te afli, dar de obicei sunt de formă dreptunghiulară și au o culoare strălucitoare, cum ar fi galben sau albastru. Ele pot include litere sau simboluri precum „ÎNCEPĂTOR” sau „STUDENT” sau o combinație de litere și simboluri care indică faptul că șoferul este încă în procesul de învățare a conducerii.

Semnele de începător sunt, de obicei, obligatorii pentru noii șoferi sau pentru aceia care au obținut permisul de conducere recent. Acestea sunt utilizate pentru a atrage atenția alțor șoferi asupra faptului că șoferul are nevoie de mai multă atenție .

Este important să te asiguri că esti familiar cu regulile și legislația din țara sau regiunea unde conduci, inclusiv dacă utilizarea de semne de începător este obligatorie sau opțională.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite