marți, 28 mai, 2024

Ajutor de 2.000 de lei de la stat. Banii se acordă până în 2027

Începând din 2024, se acordă ajutor de 2.000 de lei de la stat. Începând de anul acesta, mamele defavorizate vor putea primi un sprijin pentru a avea grijă de nou-născuți. Mamele defavorizate, incluzând pe cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață sau cele minore. Acestea primesc un ajutor financiar în valoare de 2.000 de lei. Măsura de sprijin pentru mamele defavorizate va fi implementată și în perioada 2024 – 2027.

Ajutor de 2.000 de lei de la stat

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat extinderea programului privind trusoul nou-născutului până în 2027. Prin această inițiativă de sprijin, tinerele mame defavorizate primesc o singură dată suma de 2.000 de lei pentru fiecare copil nou-născut. Suma poate fi utilizată pentru achiziționarea de articole de îngrijire, îmbrăcăminte și materiale sanitare destinate bebelușilor.

Guvernul a adoptat măsuri pentru sprijinirea cuplurilor mame – nou-născut defavorizate, oferindu-le tichete sociale pe suport electronic finanțate din fonduri externe nerambursabile destinate nou-născuților.

Actul normativ prevede continuarea acordării sprijinului, cu finanțare din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, pentru cuplurile mame-nou-născut defavorizate.

Aceasta se referă la acordarea de tichete sociale pe suport electronic destinate mamelor care nasc, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, cu condiția ca aceasta să se întâmple în termen de maxim trei luni de la nașterea copilului.

Aceste tichete sunt acordate mamelor care sunt eligibile pentru oricare dintre componentele venitului minim de incluziune. Se acordă, de asemenea, mamelor cu dizabilități, mamelor aflate temporar în situații de risc, mamelor care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamelor minore, precum și mamelor cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Tichetul social pe suport electronic are o valoare de 2.000 de lei. Acesta este acordat într-o singură tranșă pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Unde pot fi folosite tichetele

Măsura de sprijin material este completată de mai multe măsuri auxiliare. Printre acestea indicații de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare, educație sanitară, educație în prim-ajutor pentru nou-născuți, instruire privind asigurarea igienei personale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, îndrumare către servicii sociale, și recomandări nutriționale pentru bebeluși necesare pentru diversificarea alimentației.

Femeile din anumite categorii sociale, care vor naște începând cu anul 2024, vor putea primi bani sub formă de tichete sociale pe suport electronic destinate nou-născuților. Acesta este adresat mamelor din medii defavorizate. Valoarea ajutorului acordat în acest an este de 2.000 de lei. Se oferă într-o singură tranșă.

Mamele eligibile pentru acest ajutor vor primi 20 de tichete. Fiecare va fi în valoare de 100 de lei. Aceste tichete pot fi folosite pentru:

  • Alimente și produse/aparatură destinate administrării alimentației copilului;
  • Scutece și îmbrăcăminte destinată copilului;
  • Produse de cosmetică și igienă specifice vârstei copilului;
  • Aparatură destinată monitorizării stării de sănătate a copilului;
  • Pătuț, lenjerie, cărucior, masa de înfășat.

Sprijinul se acordă pe o perioadă de 4 ani, între 2024 și 2027. Bugetul alocat pentru această măsură de sprijin este de 119.138,40 de mii de lei. Suma reprezintă echivalentul a 24.000.000,00 euro la cursul de schimb InfoEuro din luna noiembrie 2023. Aceste fonduri provin din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, conform regulilor și normelor europene și naționale aplicabile în materie de eligibilitate.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.