Anul 2024 este an electoral, iar coaliția de guvernare să vrea și nu poate să ia măsuri nepopuliste. Tocmai de aceea, anul viitor vom deconta prostiile Guvernului de acum.
Pensiile publice cresc de două ori anul acesta, iar impactul într-adevăr al legii noi a pensiilor se va simți în anul 2025, când va atârna aproape 2% din PIB. Procentul se va aduna la un deficit bugetar de peste 5% din PIB, după cum anticipează Comisia Europeană. Dacă mai pui și creșterile salariale în sectorul public, vom ajunge să vedem dimensiunile reale ale dezastrului de-abia anul viitor.
Anul viitor vom deconta prostiile Guvernului de acum
PSD și PNL se dau de ceasul morții să nu-i supere pe români pentru a le putea lua voturile. Ba mai mult, pensiile vor fi majorate de două anul acesta, profesorii și personalul din sănătate a primit majorări de salarii și, probabil ,vor mai urma și alte categorii sociale. Miza este una singură: asigurarea pentru coaliția de Guvernare a încă patru ani în fruntea țării.
Semnalele de alarmă sunt trase de ceva timp de către analiștii economici, însă doar cine vrea să vadă vede că ne îndreptăm spre gaură din acre cu greu vom reuși să ieșim.
Acum ar fi trebuit ca execuția bugetară pentru ianuarie 2024 să se fi publicat, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Economiștii susțin că avem un deficit bugetar de 0,5% din PIB, adică dublu decât cel înregistrat în luna ianuarie 2023. Asta ar însemna un deficit bugetar de 6% din PIB pentru 2025.
Ne vom întoarce la criza din 2007-2008?
Dar ce va urma din iarnă sau din primăvara anului următor? Ei bine acestea sunt întrebări la care să răspundă cei care se bucură acum de câțiva lei primiți din partea actualei Guvernări PSD-PNL.
Răspunsul este unul foarte simplu și doar cine nu vrea nu îl poate intui. România se va întoarce în 2025 cu 17-18 ani în trecut. Adică vom avea un deficit bugetar subestimat, atât prin supraestimarea veniturilor bugetare, cât și prin subestimarea cheltuielilor.
În 2025, PSD și PNL, dacă vor rămâne la conducere, vor trebui să majoreze taxarea. Varianta pe care se va merge va fi un mix între majorarea de TVA, dar și taxarea suplimentară a muncii.
România a primit deja avertizări că are cota de TVA mai mică în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană. Deci e clar că se va umbla la acest capitol, dar nu va fi acoperit deficitul, așa că se va umbla și la creșterea impozitării salariilor, fie prin majorarea impozitului pe venit, fie prin introducerea impozitării progresive.
Dacă acum, un salariat muncește acum aproximativ 8 luni dintr-un an doar pentru a da bani stat, imaginați-vă ce va fi anul viitor!
În anul 2008, pe o creștere economică record, de 7,1%, deficitul bugetar a fost și el record, adică de 5,4%. Ulterior, s-au majorat taxele și s-au redus salariile în sectorul public. Exact la fel vor sta lucrurile și în 2025 dacă vom continua să avem coaliția de Guvernare PSD – PNL. Anul viitor vom deconta prostiile Guvernului de acum dacă nu vom ști ce să votăm!