Unele persoane din România ar putea să plătească de mai multe ori CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate) – unele de două ori, în timp ce altele chiar de trei ori! Această situație ne face să ne întrebăm dacă și calitatea serviciilor de sănătate se va îmbunătăți.
Românii care vor fi puși să plătească de mai multe ori CASS
Sistemul de impozitare din România s-a modificat de atâtea ori în ultimii ani, încât în 2024 ne-am confruntat și cu introducerea unor taxe noi, pe lângă majorarea celor existente.
În privința contribuției la CASS, situația s-a complicat și mai mult ca urmare a adoptării Legii 296/2023 care vizează creșterea taxelor și introducerea unor noi taxe.
Astfel, pentru veniturile câștigate pe parcursul anului curent, unii români vor trebui să plătească anul viitor de două sau chiar de trei ori CASS, pe lângă impozitarea concediilor medicale, cunoscută și sub numele de „taxa pe boală”. În esență, prin Legea 296, s-a extins și mai mult baza de calcul pentru plata CASS, ceea ce a dus la o distribuție suplimentară a veniturilor.
Într-o situație ipotetică, să presupunem că o persoană este salariată, deține și un PFA din care obține venituri suplimentare dintr-un hobby (cum ar fi repararea mașinilor, activitatea de instructor de fitness sau crearea de bijuterii etc.), iar în plus deține acțiuni pe bursă sau este partener într-o firmă, deține depozite bancare sau primește venituri din chirii. Astfel, în calitate de salariat, persoana va plăti CASS conform legislației în vigoare.
Ca PFA, dacă veniturile depășesc echivalentul a 6 salarii, va fi supus plății CASS în funcție de câștigurile obținute (începând cu anul 2025 pentru veniturile din 2024), până la atingerea plafonului de 60 de salarii. Pentru veniturile obținute din dividende, persoana va plăti CASS separat, în funcție de nivelul acestor venituri, cu un plafon care poate fi de 6, 12 sau 24 de salarii, conform prevederilor legale aplicabile. Practic, acum persoana plătește separat pentru trei categorii distincte de venituri.
De ce a fost adoptată noua lege
Anterior, o persoană plătea în cel mult două categorii: de exemplu, ca salariat și, dacă avea și alte surse de venit, acestea erau raportate împreună în Declarația Unică. Practic, Guvernul a divizat categoriile de venituri pentru a împiedica, probabil, unele persoane cu cheltuieli sau pierderi mai mari să-și reducă suma plătită către stat.
Dacă veniturile suplimentare în afara salariului se încadrează între 19.800 și 39.600 de lei, suma care trebuie achitată pentru CASS este de 1.980 de lei. Pentru veniturile cuprinse între 39.600 și 79.200 de lei, CASS crește la 3.960 de lei, iar pentru veniturile de cel puțin 79.200 de lei, CASS ajunge la 7.920 de lei.
Este just să ne întrebăm dacă o persoană care plătește sume atât de mari ar trebui să beneficieze de servicii medicale triplate: să aibă 3 medici de familie, să fie consultată de 3 specialiști simultan și să fie transportată de 3 ambulanțe, în caz de nevoie. Este evident că aceasta nu este realitatea.
În plus, în cazul în care persoana se îmbolnăvește, va trebui să plătească și așa-numita taxă pe boală, care reprezintă noul impozit pe concediul medical, în cuantum de 10 la sută.
Chiar dacă românii vor trebui să plătească de mai multe ori CASS, nivelul serviciilor de sănătate rămâne neschimbat. Așa cum afirmă și consultantul fiscal Cornel Grama, chiar și o singură plată este excesivă și nu este justificată, “pentru că tot serviciile alea le primești… adică nici pe alea… că vii cu medicamentele de acasă în caz de vreo internare”.