vineri, 7 februarie, 2025

Au renunțat la munca în Italia şi au deschis o afacere unică! Sebastian și Ioana Jitariu fac agricultură ecologică

Familia Jitariu s-a întors în țară după șapte ani petrecuți în Italia și au decis să învestească în Crama Jitar, o afacere care produce anual aproximativ 5.000 de sticle de vin. Sebastian și Ioana Jitariu au renunțat la munca în Italia şi au deschis o afacere unică în țară, după ce au acumulat experiență în viticultură de-a lungul anilor de munca în străinătate. În 2021, au lansat primele vinuri ecologice sub brandul Crama Jitar, intrând astfel în lumea producției de vinuri și devenind singura afacere de acest tip din județul Botoșani.

Au renunțat la munca în Italia şi au deschis o afacere unică!

Crama produce vinuri din soiurile locale precum Fetească Albă și Fetească Neagră, dar și din soiuri internaționale precum Sauvignon Blanc și Pinot Gris. Planurile lor de viitor includ dezvoltarea unui punct gastronomic local și atragerea de turiști la cramă pentru a le descoperi și a se bucura de produsele lor.

„În Italia am învăţat cum se vinifică, mi-a plăcut foarte mult şi mi-am dorit să ne întoarcem în România şi să aplicăm ceea ce am învăţat acolo. (…) Mi-a plăcut foarte mult ideea de agricultură ecologică. Mai apoi, într-o seară, stând la un pahar de vin cu soţia mea am decis să plantăm o viţă de vie. Aveam teren la părinţii mei aici, în comuna Frumuşica”, a povestit Sebastian Jitariu.

În 2019, Sebastian și Ioana Jitariu și-au început activitatea la Crama Jitar, punând bazele afacerii viticole. Cu pasiune și determinare, au produs în 2021 primele vinuri din soiurile tradiționale românești Fetească Albă și Fetească Neagră. Pentru a porni acest proiect, și-au investit toate economiile acumulate în perioada în care au lucrat în Italia, completându-și fondurile proprii cu împrumuturi de la membri ai familiei și prieteni apropiați.

Cei doi soți au început cu o suprafață de un hectar pe care au plantat inițial Fetească Albă și Fetească Neagră, ulterior adăugând și soiurile internaționale, precum Sauvignon Blanc și Pinot Gris. În prezent, au extins suprafața de viță-de-vie cu încă două hectare, dedicate plantării de Fetească Albă. Astfel, gama de vinuri oferite de cramă include acum Fetească Albă, Fetească Neagră, Sauvignon Blanc și Pinot Gris.

Își doresc să deschidă un punct gastronomic local

Inițial, au lucrat pe o suprafață modestă de un hectar, pe care au plantat vița-de-vie pentru soiurile Fetească Albă și Fetească Neagră. În timp, au adăugat și soiuri internaționale precum Sauvignon Blanc și Pinot Gris. Extinderea continuă a afacerii lor viticole a inclus recent achiziționarea a încă două hectare pentru plantarea de Fetească Albă. Astfel, gama lor de vinuri s-a diversificat, oferind acum o varietate bogată, ce include Fetească Albă, Fetească Neagră, Sauvignon Blanc și Pinot Gris.

„Fetească neagră avem în două variante, una este maturată în stejar şase luni şi una este nematurată în stare proaspătă, fresh”, a spus bărbatul.

Vinurile produse de Crama Jitar sunt disponibile atât pe website-ul lor, cramajitar.ro, cât și în băcănii din zonele Botoșani, Suceava, Iași și altele. În prezent, Crama Jitar produce aproximativ 4.000-5.000 de sticle anual, care acoperă întreaga gamă de sortimente disponibile.

Pe viitor, planurile lor includ deschiderea unui punct gastronomic local, oferind astfel oportunitatea de a savura vinurile produse într-un cadru autentic și plăcut. De asemenea, doresc să atragă mai mulți turiști la cramă, oferindu-le o experiență autentică în lumea viticulturii și a producției de vinuri.

„Avem început un proiect de dezvoltare a unui spaţiu în care să facem degustări şi chiar şi cazare pe viitor, să aducem clienţii, să le oferim o experienţă vitivinicolă plăcută, relaxantă în viile noastre. Pentru cramă, următorul pas este să ne extindem în Horeca”, a adăugat Sebastian Jitariu.

Bărbatul a menționat că nu exclude posibilitatea exporturilor în viitor, însă în prezent, prioritatea lor este concentrată pe piața internă.

„În următorii 3-5 ani cred că va trebui să fim clar la trei-patru hectare de viţă de vie, cu un spaţiu de degustare, camere de cazare, lume multă, evenimente şi voie bună. Soţia mea găteşte foarte bine, ea asta a făcut în Italia şi sperăm că le vom putea oferi clienţilor noştri experienţă gastronomică asociată cu vinurile noastre şi relaxare”, a spus Sebastian Jitariu, care a renunțat la munca în Italia şi a deschis o afacere unică împreună cu soția sa.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.