miercuri, 29 mai, 2024

Care este cea mai bine plătită meserie, în România. Angajaţii din acest domeniu câştigă peste 10.000 lei

România are în momentul de faţă o populaţie de 18.913.248 persoane. Dintre aceştia, potrivit Recensământului populaţiei şi locuinţelor realizat în anul 2022, doar 7.6 milioane de persoane lucrează în mod legal, în timp ce populaţia inactivă este de 10.8 milioane de cetăţeni. Salariul minim pe economie în anul 2022 era de 2.550 lei, însă prin Hotărârea de Guvern nr. 1447/2022 s-a stabilit că începând cu 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţara garantat în plată va fi de 3.000 lei lunar. În acest fel, foarte mulţi români s-au întrebat care este cea mai bine plătită meserie.

Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, există un domeniu pe piaţa locurilor de muncă unde salariul este peste 10.000 lei.

Cea mai bine plătită meserie din România. Angajaţii din IT câştiga peste 2.000 de euro lunar

Institutul Naţional de Statistică a publicat date cu privire la cel mai mare salariu din România. Conform datelor furnizate de sursa citată, cei mai bine plătiţi romani lucrează în domeniul IT. Dacă un tânăr ce este angajat pe un post entry level în acest domeniu este remunerat cu 4.000 lei pe lună, cei care au mai multă experienţă pot câştiga şi peste 10.000 lei.

De-a lungul timpului, angajaţ­îi din industria de IT au rămas pe prima poziţie în toul clasamentului celor mai mari salarii din economie, cu o medie a salariului net lunar de peste 10.300 de lei în luna noiembrie a anului 2020. Astfel, IT-iștii pot câștiga lunar peste 2.000 de euro, fiind un salariu cu 14% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2020, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Un al domeniu în care angajaţii au un salariu generos şi este situat pe locul doi este domeniul Informaţii şi Comunicaţii. Românii care lucrează în această ramură au un salariu mediu de peste 8.600 de lei, iar cei care desfășoară activități de editare, circa 8.100 de lei.

Din păcate, trebuie să discutăm şi despre un pol opus. Cele mai mici salarii din România le au cei din domeniul HoReCa. Reamintim că aceasta industrie a fost extrem de afectată după pandemie, iar angajaţii primesc un salariu mediu de 2.258 de lei. Tot în acest top al salariilor mici sunt cei care îşi desfăşoară activitatea ina industria textilă cu un salariu mediu net de 2.320 de lei.

România are o paletă largă de locuri de muncă, iar toate informațiile sunt doar la un click distanță. În edițiile anterioare am văzut și ce salarii au profesorii, farmacistele, poștașii sau chiar măicuțele.

Ce trebuie să ştii dacă este angajat în România

O persoană angajată în România are o serie de obligaţii, dar şi de drepturi. Acesta trebuie să presteze anumite activităţi pentru o sumă de bani, în baza unui contract de muncă. Foarte mulţi dintre românii care au un loc de muncă confundă salariul brut cu cel net.

Important de precizat este faptul că salariul net este suma de bani cu care angajatul este plătit – „în mână”. În timp ce salariul brut este salariul trecut în cartea de muncă, din care sunt plătite contribuţiile sociale şi taxele la stat (contribuţia la pensii, la sănătate, asiguratorie pentru munca, dar şi impozitul pe venit).

Astfel, românii care doresc să câștige un salariu mare se pot orienta spre IT, care este considerată cea mai bine plătită meserie din România.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite