vineri, 29 martie, 2024

Băncile americane cad ca popicele! Nici nu ne imaginăm ce vremuri grele vin

Departamentul pentru protecție și inovare financiară din California a anunțat zilele trecute că a închis First Republic Bank și că a ajuns la un acord pentru vânzarea activelor sale către JPMorgan Chase & Co. Băncile americane cad ca popicele, iar asta numai semn bun nu este. „Și ce mă interesează pe mine?“, vor spune unii ignoranți. Ar cam trebui nu să ne intereseze, ci să ne îngrijoreze. Este a treia mare bancă americană care a dat faliment în două luni, iar în momentul în care încep să tremure elefanții, șoriceii ar trebui să fie îngroziți.

Băncile americane cad ca popicele: Când vine criza

Banca americană First Republic a fost practic confiscată de autorități, înainte de a fi vândută către JPMorgan. Aceasta este cea de-a treia bancă americană, după Silicon Valley Bank și Signature Bank, care intră în faliment.

Raportat la ultimii ani, trebuie spus că este cel mai mare faliment bancar de la criza financiară din 2007/2008. Doar această informație ar fi destulă pentru a ne pune multe semne de întrebare și a ne îngrijora că vor veni vremuri grele.

În perioada 2007-2008, dacă vă mai aduceți aminte, 3 bănci americane au intrat în faliment, una din Germania și una din Regatul Unit. Și vorbim despre bănci de retail, accesibile tuturor persoanelor fizice.

Ce a urmat? Criza financiară care a lovit întreaga lume. Ce au făcut politicienii noștri atunci? Au ieșit cu declarații sforăitoare, că noi nu avem probleme și că nouă nu are ce să ni se întâmple. Ce a urmat? Multă lume a rămas fără serviciu, iar bugetarii care au continuat să aibă un loc de muncă s-au ales cu o tăiere salarială de 25%.

E pregătită România de criză?

Au învățat ceva românii din asta, în special politicienii noștri? Normal, că nu! De 1 mai, în multe orașe europene, au fost proteste de amploare deoarece lumea conștientizează că nu poate veni nimic bun și că se iau măsuri grave împotriva populației.

La noi, e viață și acordeoane! Lumea a ieșit să frigă micul, să bea bere și să râgâie filosofic! Nici politicienii noștri nu sunt mai de Doamne ajută! Ei continuă să mintă că lucrurile sunt „ok“ și că nu avem de ce să facem griji.

După ce au descoperit că există o gaură de 20 de miliarde în buget, au sărit să ia niște măsuri, cică de austeritate. Dar noi, românii, trebuie să stăm liniștiți pentru că nimic rău nu ni se va întâmpla. Situația e fix cea din celebrul spot publicitar „Dormi liniștit, FNI veghează pentru tine!“ Ce s-a întâmplat cu FNI, firmă înființată în 1996 de Sorin Ovidiu Vântu, ce a funcționat ca joc piramidal, știe toată lumea. Cam așa e acum cu guvernanții noștri acum, când ne transmit să stăm liniștiți și să nu facem probleme, pentru că ei „veghează“ pentru noi.

Analiștii economici, care s-au fript cu criza din 2007-2008, nu doar că suflă și în iaurt acum, dar avertizează că, undeva prin toamnă, va fi jale, iar faptul că băncile americane cad ca popicele acum e un semn clar că ne așteaptă o mare criză.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite