vineri, 19 iulie, 2024

Cât costă să îți faci pașaport în 2024: În câte zile poate fi eliberat

Pașaportul pentru anul 2024 constituie un document esențial pentru a putea să te bucuri de libertatea de a călători în afara Uniunii Europene, fără complicații majore. Procedeul pentru a intra în posesia acestui document este unul foarte simplu. Cu toate acestea, va trebui să ții cont de câteva aspecte importante referitoare la taxe și proceduri.

Cât costă să îți faci pașaport în 2024

În primul rând, este important să știi cât costă să îți faci pașaport în 2024. Pentru aceasta, trebuie să te pregătești să scoți din buzunar câteva sute de lei pentru a acoperi taxa de eliberare a pașaportului. Cu toate acestea, suma este una accesibilă multor persoane.

Procedura de obținere a pașaportului în 2024 presupune depunerea unor acte la serviciul public de pașapoarte, de obicei, în localitatea ta de rezidență. Este important să completezi un formular specific și să furnizezi o fotografie recentă. Cu aceste documente, pașaportul tău ar trebui să fie gata într-un interval de aproximativ 7 – 15 zile lucrătoare. După această perioadă, vei fi anunțat să te prezinți pentru a-ți ridica pașaportul. Titularul trebuie să se prezinte personal la aceeași instituție de la care a solicitat documentul. Este necesar să ai asupra ta buletinul pentru a-ți putea fi confirmată identitatea.

Indiferent de tipul de pașaport pentru care optezi, electronic sau temporar, este esențial să furnizezi câteva documente, precum cartea de identitate sau buletin în perfectă valabilitate, chitanţa care să facă dovada faptului că ai achitat taxa de paşaport și paşaportul anterior, în cazul în care ai avut unul.

Contrar denumirii sale, acest tip de pașaport nu este un document online, ci are aceeași formă ca oricare alt pașaport. Unica diferență constă în cipul încorporat. Valabilitatea acestuia este de 10 ani, iar costul este de 258 de lei pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani. Pașapoartele destinate copiilor au o valabilitate de 3 ani pentru cei sub vârsta de 12 ani, iar cei cu vârsta între 12 și 18 ani beneficiază de o valabilitate de 5 ani.

Ce acte sunt necesare pentru pașaportul copiilor

În anul 2024, costurile asociate obținerii unui pașaport în România sunt stabilite la suma de 96 de lei pentru un pașaport temporar. Această variantă de pașaport se emite într-un interval de până la 15 zile lucrătoare, în cazul în care solicitarea este depusă pe teritoriul național.

Este important de menționat că pașaportul temporar, cu o valabilitate de 12 luni, constituie o opțiune accesibilă pentru orice cetățean, indiferent de vârsta acestuia. Un avantaj notabil al acestui tip de document constă în faptul că nu implică procedura de amprentare, specifică pașaportului electronic.

Pentru obținerea pașapoartelor destinate minorilor, dosarul necesar trebuie să includă mai multe documente. Printre acestea trebuie să se regăseasca certificatul de naștere al copilului, buletinul de identitate (în situația în care acesta are peste 14 ani), actele de identitate ale părinților sau tutorelor legali, documentul care atestă plata taxei de pașaport și, dacă este cazul, pașaportul anterior, în cazul în care există. Este esențial să cunoști cât costă să îți faci pașaport în 2024 și să respectați toate cerințele de mai sus pentru a te asigura că nu întâmpini impedimente în procesul de obținere a pașaportului.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.