luni, 24 iunie, 2024

Cât de mult au crescut prețurile în Grecia. Un localnic român din Thassos explică situația și vine cu o recomandare

Știm deja că prețurile din Mamaia bagă frica în turiști, însă românii au început să se plângă și de faptul că au crescut prețurile în Grecia. Acestea au luat-o pe o pantă ascendentă în ultimii 2 ani, iar creșterea prețurilor a fost confirmată și de localnicii teritoriilor elene.

Cât de mult au crescut prețurile în Grecia, în 2023

Dan Adrian Drăgan, reprezentantul Forum Grecia, care este stabilit de câțiva ani în insula Thassos, a vorbit despre prețurile cerute pentru cazare în 2023.

„În 2019, să spunem că am avut un anumit plafon raport calitate-preț OK pentru Grecia, asta a fost în 2022. Prețurile nu au crescut pentru că proprietarii greci nu știau exact ce o să se întâmple. Au vrut totuși să aibă turiști. Au avut foarte puțini turiști, dar nu au crescut prețurile, ba chiar au redus și nu au vrut să aibă aceleași venituri, cu mai puțini turiști”, explică bărbatul.

Adrian Drăgan spune că prețurile crescute sunt doar o consecință a scumpirilor ce au avut loc pe toate planurile.

“Anul trecut am văzut un număr foarte mare de turiști. Am văzut de asemenea, odată cu începerea războiului, faptul că a crescut prețul la carburant, la energie electrică, iar în ultimul an a crescut prețul la absolut orice, peste tot. Și atunci cine nu a apucat anul trecut să-și echilibreze prețurile la noile creșteri de prețuri pe care le resimțim oriunde, peste tot, anul ăsta le-au crescut”, a continuat Dan Drăgan.

Cum se explică această creștere a tarifelor și ce ne recomandă un localnic

Prețurile au suferit într-adevăr o creștere în Grecia, dar nu într-atât încât să devină inaccesibile, a avertizat localnicul.

„Nu pot să vă spun că le-au crescut cu 50% cum spuneau niște voci care nu se pricep zilele trecute la acest lucru. Pot să vă spun doar că au crescut cu 5 euro, cu 10 euro în funcție de loc, de perioadă, de câte nopți rezervă fiecare.

El spune că este firesc ca prețurile să nu rămână la nivelul de acum câțiva ani, căci dacă ar fi așa, patronii ar da faliment.

Mai contează dacă cazările respective au făcut ceva modificări în ultimii ani. Am văzut, de exemplu, o comparație «domne, Thassos s-a scumpit!, păi când mergeam eu acum 15 ani era 30 euro cazarea și acum îmi cer 130 euro».
Păi da, dar după 15 ani el nu mai are aceleași cheltuieli și nu mai are aceeași cameră. A schimbat mobila, a schimbat nu știu, detergentul, a schimbat cearceafurile, canapeaua, salteaua, perna. A schimbat o grămadă de lucruri. Nu poate să ceară după 15 ani de evoluție același preț ca atunci, că înseamnă că închide. E normal să existe modificări de prețuri, cum de asemenea este normal ca prețurile în iulie și august să fie mai mari pentru că cererea este foarte mare”, a mai dezvăluit reprezentantul Forum Grecia.

În Grecia preturile obișnuiesc să scadă odată cu debutul toamnei, în septembrie, a precizat Drăgan.

„Cine vrea să vadă aceeași Grecie cu o vreme poate mai ușor de suportat, poate să vină și în iunie. Poate să vină și în septembrie. Sezonul nu este doar 2 luni.
Mâncarea e la fel de bună, peisajele sunt la fel de frumoase, ba chiar în anumite destinații culoarea apei are nuanțe mult mai aprinsă și mult mai plăcute decât vara (…). Foarte multe insule sunt mult mai verzi și mai frumoase în afara sezonului, pentru că vara vegetație se usucă”, recomandă reprezentantul Forum Grecia.

Românii au început să se plângă de faptul că au crescut prețurile în Grecia.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite