Cât de mult își dorește Klaus Iohannis rotativa guvernamentală

Publicat:

Potrivit înțelegerii dintre PNL și PSD, înainte de punerea generalului cu 4 stele în fruntea Guvernului, s-a stabilit foarte clar ca anul acesta, în luna mai, să aibă loc schimbarea. Acum, întrebarea care se pune cât de mult își dorește Klaus Iohannis rotativa guvernamentală, dar mai ales ce poate face el în situația în care Marcel Ciolacu solicită respectarea termenilor înțelegerii avute la venirea la guvernare.

Cât de mult își dorește Klaus Iohannis rotativa guvernamentală

E clar că președintele dumneavoastră îl iubește pe Marcel Ciolacu mai ceva ca sarea în ochi, nu în bucate, și că ar face orice îi stă în putință pentru a nu-l înscăuna pe acesta premier. Numai că vorba ar trebui să fie vorbă, iar liderul PSD să preia conducerea Guvernului. Numai că asta ar însemna pentru social democrați nu doar lapte și miere. Ar fi obligați să renunțe la niște miniștri pe care îi are în Guvern, plus că PSD s-ar  prezenta la alegerile de anul viitor din postura de partid la guvernare și este știut faptul că în momentul în care te afli la putere acest lucru erodează, iar câteva procente sunt pierdute tocmai din această cauză.

Klaus Iohannis pare a fi în dispute nu doar cu social-democrații, cărora le-a transmis direct că ar face bine să-și vadă de treabă în problema Canalului Bâstroe. Mai mult decât atât, șeful statului i-a arătat pisica lui Marcel Ciolacu în legătură cu profiturile nesimțite ale multinaționalelor. Cu alte cuvinte, i-a cerut șefului PSD să-și facă ordine la el în curte unde are un ministru de Finanțe ce nu a rezolvat această problemă. Doar că, în situația în care se dă o ordonanță prin care sunt atacate multinaționale, PSD își aprinde singur paie în cap, iar Marcel Ciolacu nu își dorește asta cu siguranță.

Ce facem cu pensiile speciale

O mare problemă, atât pentru PSD, cât și pentru PNL, acum o reprezintă pensiile speciale și ultimele recomandări primite de la Comisia Europeană în acest sens. Marea problemă nu este legată de militari, că doar nu degeaba este Ciucă general cu 4 stele, ci de magistrați. Atât liberalilor, cât și social-democraților, le este frică să se ia la trântă cu magistrații. Să vii acum și să le umbli acestora la pensiile speciale ale magistraților, chiar dacă se pierd cele 15 miliarde de euro din PNRR, ar fi o mare problemă pentru oricare dintre partidele de la guvernare.

Unde mai pui că ordinul venit de la Comisia Europeană este cât se poate de clar: trebuie recalculate pensiile magistraților și nicio pensie nu poate fi mai mare decât salariul. Iar dacă nu se întâmplă asta, există riscul ca România să piardă a treia tranșă din banii prin PNRR. Așa și? Ar fi prima dată când ai noștri fac o românească? Nu, normal! Și dacă o lălăie cu pensiile speciale ale magistraților, măcar de-ar reuși să facă o justiție și o administrație operaționalizată. Și tot ar fi ceva!

Indiferent cum ai privi lucrurile, e important cât de mult își dorește Klaus Iohannis rotativa parlamentară, dar mai important este faptul că nici PSD și nici PNL nu își doresc, cel puțin acest moment, să pună pe altcineva în locul generalului cu 4 stele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite