sâmbătă, 2 decembrie, 2023

Klaus Iohannis susține că România este pregătită, chiar dacă „trăim vremuri critice“

Prezent la prima ediție a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiții, președintele Klaus Iohannis a declarat că România este pregătită, chiar dacă trăim vremuri critice. Șeful statului a vorbit și despre tranziţia verde digitală întâmpină probleme, dar și despre războiul din Ucraina, pe care l-a catalogat ca fiind unul „ilegal“.

Klaus Iohannis susține că România este pregătită, chiar dacă „trăim vremuri critice“

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că în acest moment toată Europa trece prin vremuri critice, dar țara noastră este pregătită. Șeful statului este de părere că în ultimii 10 ani s-au produs multe schimbări, iar economiile din întreaga lume se confruntă cu probleme. Chiar și în aceste condiții, Klaus Iohannis susține că țara noastră este pregătită.

„Trăim vremuri critice. Este un deceniu de schimbări majore a început deja. Securitatea nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă în Europa, în urma războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Prețurile energiei au crescut și securitatea aprovizionării a fost amenințată. Inflația afectează bunăstarea economică a cetățenilor noștri. Este nevoie urgentă de acțiune climatică. Cu toate acestea, acțiunea noastră decisivă pentru tranziția verde întâmpină încă obstacole. La fel și pentru tranziția digitală“, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului consideră multe țări se confruntă cu o creștere a nivelului datoriilor, dar și cu o încetinire a creșterii. Toate acestea duc, spune Klaus Iohannis, la creșterea vulnerabilităților macroeconomice şi reducerea interesului pentru investiții.

Klaus Iohannis vrea ca România să se adapteze cât mai rapid la provocările actuale

O mare problemă pentru multe țări este legată de lipsa materiilor prime și probleme ce apar în legătură cu lanțurile de aprovizionare. În aceste condiții, se poate vorbi din ce în ce mai greu despre globalizare, iar incertitudinea a devenit certitudinea acestui deceniu. Tocmai de aceea, șeful statului este părere că vor rezista doar cei care vor fi cu un pas înainte. Pentru asta, România trebuie să se adapteze cât mai rapid la provocările actuale, asta fără a renunța la obiectivele strategice. De asemenea, este necesară unitatea de acțiune într-o lume fragmentată, toate acestea fără a pierde valorilor noastre fundamentale.

„Trebuie să acționăm decisiv pentru a consolida Europa. Construirea rezilienței începe acasă. Coeziunea noastră internă este nucleul forței noastre și trebuie păstrată. Noua eră economică necesită deja investiții masive în tranziția verde și cea digitală, în special prin noi tehnologii curate inovatoare și competitive. Pentru a evita un decalaj de investiții și inovare, Uniunea Europeană trebuie să rămână o destinație atractivă. Este de datoria noastră să contribuim la o Europă stabilă, coerentă și prosperă, cu o economie solidă și o industrie competitivă“, a menționat Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că economia românească are rolul ei în rândul eforturilor comune ale statelor europene și că problemele actuale ar trebui să aibă un rol catalizator pentru ambițiile comune legate de un viitor digital, verde și sustenabil. De asemenea, contextul actual ar trebui privit ca  o oportunitate de a stimula investițiile în energie, transport, agricultură, infrastructură de sănătate și tehnologie.

Klaus Iohannis adaugă că, în ultimi i15 ani, fondurile și investițiile europene au reprezentat principala sursă de prosperitate în România, iar asta nu a făcut altceva decât să stimuleze PIB-ul, creșterea economică și modernizarea țării. Tocmai de aceea, șeful statului crede că România este pregătită, chiar dacă trăim vremuri critice.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite