duminică, 21 iulie, 2024

Ce a făcut un preot în fața porții cimitirului: „Luați-l și călcați-l!” – VIDEO

Un preot ortodox din Suceava a avut o reacție neobișnuită în data de 21 ianuarie 2024, în timpul unei ceremonii funerare. În timpul înmormântării, preotul a făcut o scenă de zile mari în fața porții cimitirului. Acesta s-a întins pe jos cu scopul de a bloca accesul pe poarta cimitirului, și a putut fi potolit doar după sosirea polițiștilor. Motivul aparent al conflictului a fost diferența de confesiune religioasă între preot și familia defunctului. Se pare că rudele, având credința penticostală, au organizat o ceremonie de înmormântare în conformitate cu propriile lor obiceiuri, generând astfel un conflict religios care se află acum în atenția autorităților și are implicații juridice.

Ce a făcut un preot în fața porții cimitirului

Situația tensionată s-a petrecut în localitatea Gura Solcii, unde un preot ortodox s-a împotrivit desfășurării slujbei funerare după rit penticostal pentru un bărbat care a fost de confesiune ortodoxă. Cimitirul local găzduiește înmormântări pentru cetățeni de toate credințele, iar în acest caz, un bărbat ortodox urma să fie înmormântat, cu toate că ceilalți membri ai familiei sale erau de confesiune penticostală.

Înainte de eveniment, rudele defunctului au solicitat permisiunea preotului paroh pentru a oficia slujba în conformitate cu ritul penticostal, plătind inclusiv taxele aferente locului de veci și alte taxe specifice. Inițial, preotul ortodox a fost de acord cu această cerere, însă în ziua duminicii a decis să se alăture și el procesiunii funerare. Cu toate acestea, atunci când dricul funerar a sosit la poarta cimitirului, preotul s-a întins deliberat la sol, blocând accesul. Acest gest a generat i-a înfuriat pe cei prezenți la înmormântare. În scurt timp, situația a escaladat, iar rudele decedatului au reacționat vehement.

„Luați-l și călcați-l!”, a spus un bărbat. / „În numele Domnului, te rog să-l lași în pace!”, a adăugat și o femeie prezentă acolo.

Preotul este cercetat pentru împiedicarea exercitării libertății religioase

Autoritățile polițienești au intervenit în mod gradual și plin de considerație pentru a media conflictul survenit în acest cadru, reușind să înlăture preotul care împiedica accesul vehiculului mortuar. Preotul responsabil de scandal este acum subiectul unei investigații penale, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de împiedicare a exercitării libertății religioase.

Decedatul, de confesiune ortodoxă, era condus pe ultimul său drum, având rude de confesiune penticostală. Familia acestuia pare să fi convenit cu preotul paroh pentru desfășurarea unei ceremonii în conformitate cu ritul penticostal și a achitat toate taxele necesare bisericii. Cu toate acestea, în ultimul moment, preotul ortodox s-a răzgândit și a încercat să oprească ceremonia într-un mod neobișnuit.

„S-a stabilit că, în cursul a acestei zile, la cimitirul comun din localitatea Gura Solcii, unde sunt înhumaţi cetăţenii de toate confesiunile, urma să fie înmormântat un bărbat de confesiune ortodoxă, toate celelalte rude ale acestuia fiind de confesiune penticostală. Anterior, rudele bărbatului au solicitat preotului paroh să permită slujba de înmormântare după rit penticostal şi au achitat taxele pentru locul de veci şi celelalte taxe specifice, preotul ortodox fiind de acord cu întreaga procesiune.

 

Cu toate acestea, în cursul acestei zile, când cortegiul funerar s-a pus în mişcare, preotul ortodox s-a alăturat şi el, iar, când s-a ajuns la poarta cimitirului, preotul ortodox s-a poziţionat intenţionat la sol pentru a nu permite dricului funerar accesul”, a transmis Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, în legătură cu scena făcuta de un preot în fața porții cimitirului.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.