Ce este gingivita și cum se poate trata

Gingivita este o afecțiune inflamatorie a gingiilor, care se manifesta prin umflarea, sângerarea și sensibilitatea gingiilor. Această afecțiune este cauzată de acumularea bacteriilor și plăcii dentare la nivelul marginii gingivale.

Ce este gingivita și cum apare aceasta

În stadiile incipiente, gingivita poate fi tratată prin igiena orală riguroasă și prin vizite regulate la dentist, dar în cazurile avansate poate duce la apariția parodontozei, care poate duce la pierderea dinților.

Factorii de risc pentru gingivită includ fumatul, diabetul, anemia, deficientele nutriționale și sarcina. De asemenea, un istoric familial de afecțiuni dentare poate crește riscul de a dezvolta gingivita.

Simptomele gingivitei includ sângerare la periajul dentar, gingii roșii, umflate și sensibile, halena (miros neplăcut al gurii) și retragerea gingiilor de la dinți.

Dacă aceste simptome sunt ignorate, gingivita poate progresa și poate cauza pierderea osoasă și a țesuturilor de susținere a dinților, ceea ce poate duce la apariția parodontozei și pierderii dinților.

Cum se poate trata gingivita

Tratamentul gingivitei poate include detartrajul, planurile de igiena orală personalizate, antibioticele sau intervențiile chirurgicale în cazurile avansate. Este important să se acorde o atenție deosebită igienii orale și să se efectueze vizite regulate la dentist pentru a preveni progresia gingivitei și apariția complicațiilor.

Prevenirea gingivitei poate include periajul regulat al dinților, folosirea atei dentare, evitarea fumatului și limitarea consumului de alimente dulci și carbohidrați rafinați. De asemenea, este important să se efectueze vizite regulate la dentist pentru a monitoriza starea gingiilor și a preveni progresia afecțiunii.

În afara de a discuta cu dentistul și a te programa la controale regulate, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru îndepărtarea acumulării de placa bacteriană și, făcând asta, poți ajuta la ameliorarea gingiilor inflamate.

  • 1. Spală-te cu pasta de dinți cu fluor pentru utilizare zilnică care este de 4 ori mai eficientă decât o pastă de dinți fară bicarbonat de sodiu la îndepărtarea acumulării de placă bacteriană de pe linia gingiilor (zona unde gingia întâlnește dintele), ajutând la păstrarea gingiilor sănătoase și a dinților puternici.
  • 2. Folosește o periuță de dinți electrică sau manuală cu cap mic și peri moi, acordând mai multă atenție spațiului unde gingiile se îmbină cu dinții, cunoscut ca linia gingiilor.
  • 3. Folosește ață dentară sau dispozitive interdentare pentru a ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene din zonele greu accesibile, cum ar fi spatiile dintre dinți.
  • 4. Folosește o apă de gură care oferă protecție zilnică a gingiilor (în combinație cu periajul dentar).
  • În concluzie, gingivita este o afecțiune dureroasă și inestetică care poate progresa daca nu este tratată la timp.

Este important să se acorde o atenție deosebită igienii orale și să se efectueze vizite regulate la dentist pentru a preveni progresia gingivitei și apariția complicațiilor, cum ar fi parodontoza și pierderea dinților.

Pe aceeași temă

Cele mai citite