miercuri, 5 februarie, 2025

Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare

Indiferent dacă apreciezi Crăciunul ca sărbătoarea nașterii lui Isus Cristos sau o reinterpretare modernă a solstițiului de iarnă, există un lucru cu care putem fi cu toții de acord: Crăciunul este un moment pentru a te răsfăța!

Fiecare țară are propria versiune de mâncare tradițională de Crăciun. Britanicii au curcanul, estonienii se bucură de rață, iar datorită unei mișcări de marketing absolut geniale, japonezii au KFC. Citește în continuare pentru a afla ce mănâncă europenii de Crăciun.

Ce mănâncă europenii de Crăciun

Smalahove, Norvegia. O delicatesă vest-norvegiană inițial consumată de oamenii săraci în timpul sezonului festiv, smalahove este un preparat scandinav inovativ, care este consumat într-un mod absolut ingenios. Smalahove este gătit prin secționarea capului de oaie în două și scoaterea creierului. După ce este înmuiat în apă timp de două zile, capul este sărat și afumat înainte de a fi fiert la abur. Mesenii încep cu urechile și ochii – ambele considerate cele mai gustoase și mai luxoase părți – înainte de a separa carnea de pe craniu. În ziua de astăzi, smalahove este în mare parte o atracție pentru turiști, iar localnicii norvegienii au renunțat la această plăcere, deși este greu de imaginat motivul pentru care au făcut-o.

Julbord, Suedia. “Smörgåsbord” este un cuvânt de origine suedeză care semnifică un platou cu o varietate de mâncăruri delicioase. Julbordul (cina de Crăciun) suedez este o reinterpretare a acestui platou delicios pentru Crăciun, care adesea include delicatese scandinave precum cârnați de ren și hering măcinat, alături de o varietate de mezeluri și brânzeturi, toate aranjate în jurul unui fel principal din șuncă glazurată.

Bûche de Noël, Franța. Bûche de Noël este un preparat tradițional în multe țări, care datează din originile păgâne ale Crăciunului, când ramurile de brad erau aduse în casă pentru a sărbători zilele care încep să devină din ce în ce mai lungi. Din momentul în care arborii erau aduși în casele de țărani din mediul rural francez, această ceremonie a lemnului s-a transformat într-un desert denumit Bûche de Noël: un tort de ciocolată umplut cu cremă de unt și migdale, decorat astfel încât să arate precum un buștean.

Sărbătoarea celor șapte pești, Italia. În această țară profund catolică, Nașterea Domnului a luat o întorsătură delicioasă. În mod tradițional, postul este o perioadă pentru abstinență, contemplare și introspecție religioasă, astfel că ce moment ar fi mai potrivit pentru a servi un prânz cu șapte feluri de mâncare? Această tradiție din sudul Italiei prevede că localnicii trebuie să se bucure de un prânz cu șapte feluri de mâncare, cu până la 10 feluri diferite de pește. Această sărbătoare, care are loc în Ajunul Crăciunului, s-a extins și în America odată cu diaspora italiană și este acum o tradiție transcontinentală.

Un sat de turtă dulce

Crap de Crăciun, Polonia. În Polonia, la fel ca în multe țări europene, Ajunul Crăciunului este ziua cea mare, cu o masă tradițională ce include supă de sfeclă și varză murată. Momentul culminant al acestei mese este crapul polonez, care tradițional ar fi fost pescuit cu mult înainte de Ajunul Crăciunului și ținut în viață într-un lighean sau cadă mare până când vine momentul să fie ucis, curățat și dezosat.

Ajun de Crăciun vegetarian, Bulgaria. La fel ca italienii de la sud, bulgarii au reușit să transforme perioada de post într-o sărbătoare tematică. În această țară ortodoxă, cele 40 de zile dinainte de Crăciun sunt destinate postului. Astfel că, în mod natural, Ajunul Crăciunului (cea mai importanța zi a perioadei festive) aduce în farfurie o masă specială. Desigur, este complet vegetariană pentru a onora tradiția de a renunța la carne. Această masă gustoasă trebuie să fie alcătuită dintr-un număr impar de feluri de mâncare și este însoțită de o nucă, pe care consumatorii o sparg pentru a le fi dezvăluit norocul de care vor avea parte în viitorul an.

Cel mai mare sat de turtă dulce din lume, Norvegia. Am început cu Norvegia, așa că vom încheia tot cu aceasta. Casele de turtă dulce ar putea avea conotații negative legate de vrăjitorie în restul anului, dar în perioada Crăciunului sunt o delicatesă încântătoare pe care europenii o mănâncă de Crăciun. Începând cu anii ’90, în fiecare an, orașul de pe coasta Bergen, Norvegia, găzduiește cel mai mare sat de turtă dulce din lume, organizând jocuri și competiții pornind de la aceste fursecuri.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.