vineri, 14 noiembrie, 2025

Avertisment pentru toți românii! Porcul de Crăciun ar putea dispărea de pe mesele din acest an!

Porcul de Crăciun ar putea dispărea de pe mesele din acest an! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat o atenționare privind riscul ridicat de apariție a unor focare de boli la animale. În primele două săptămâni din octombrie 2025, au fost raportate focare și cazuri de boli care afectează grav sănătatea animalelor și sănătatea publică. Avertisment pentru cetățeni! Care este pericolul!

Porcul de Crăciun ar putea dispărea de pe mesele din acest an!

România se confruntă în prezent cu mai multe boli transmisibile, printre care pesta porcină africană, rabia, variola ovină și boala limbii albastre, precizează romaniatv.net. Românii sunt avertizați să fie atenți de unde își cumpără carnea de porc pentru Crăciun deoarece există numeroase riscuri.

ANSVSA avertizează că bolile transmisibile ale animalelor pot avea consecințe grave, atât economice cât și sanitare, afectând sectorul zootehnic, industria alimentară și, în unele cazuri, sănătatea publică.

Pentru a limita răspândirea bolilor, ANSVSA a intensificat controalele la nivel național, verificând transporturile de animale, exploatațiile comerciale și gospodăriile individuale.

ANSVSA solicită respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare și transmite următoarele recomandări:

  • Nu cumpăraţi sau vindeţi animale fără documente legale.
  • Nu transportaţi animale cu mijloace neautorizate sau nedezinfectate.
  • Notificaţi medicul veterinar la orice suspiciune de boală.
  • Respectaţi restricţiile de mişcare în zonele cu focare.

Românii deja se gândesc la masa de sărbători și plătesc din timp avans pentru porcul de Crăciun. Cetățenii sunt sfătuiți să fie atenți de unde cumpără carnea pentru că de la începutul lunii octombrie au fost depistate mai multe focare de pestă porcină.

Când se aplică amendă pentru tăierea porcului în curte

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar tradiția sacrificării porcului este un obicei important în multe gospodării din România. Sacrificarea porcului în curte este permisă, însă trebuie respectate o serie de norme legale pentru a proteja atât animalul, cât și sănătatea publică.

Legea prevede că sacrificarea porcului trebuie să se facă în condiții de igienă și prin metode care să nu provoace suferință animalului. Gospodarii trebuie să știe că este obligatoriu să se aplice metoda de asomare înainte de sacrificare, pentru a preveni orice formă de suferință inutilă.

Potrivit Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, sacrificarea porcului fără asomare poate fi considerată cruzime față de animale și poate atrage amenzi cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei.

Nerespectarea reglementărilor privind examenul trichineloscopic, de verificare a cărnii pentru trichineloză, poate atrage o amendă de până la 2.000 de lei. În cazul în care sacrificarea nu respectă normele, animalele pot fi confiscate, iar produsele din carne provenite de la acestea nu pot fi consumate sau comercializate.

Înainte de a sacrifica porcul, legea prevede că este necesar avizul unui medic veterinar autorizat, care va verifica starea de sănătate a animalului. Dacă porcul prezintă semne de boală, sacrificarea este interzisă, iar în acest caz, autoritățile vor despăgubi proprietarul la valoarea de piață a animalului, dar doar dacă acesta a fost înregistrat și identificat corespunzător.

Pentru a evita orice probleme legale, gospodarii trebuie să respecte câteva reguli stricte când vine vorba de sacrificarea porcului în curte. Nerespectarea acestor norme poate duce la amenzi considerabile și la confiscarea animalului sacrificat. Porcul de Crăciun ar putea dispărea de pe mesele din acest an dacă românii nu țin cont de câteva reguli stricte.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.