joi, 11 iulie, 2024

Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii

Se acordă un nou ajutor de la minister pentru agricultorii români. Acesta se va aplica în perioada 2024-2027 și presupune un sprijin financiar în valoare de minim 2.940 lei.

Ajutor de la minister pentru agricultorii români

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a propus un noi proiect de sprijin financiar ce îi are în vedere pe agricultorii români. Mai exact îi vizează pe crescătorii individuali de animale și va veni sub forma unor servicii subvenționate.

Proiectul se aplică pe perioada 2024-2027 și presupune un sprijin financiar de 2.940 de lei pe tonă pentru animalele moarte provenite din gospodăriile agricultorilor.

Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost lansat pe 20 iunie și reglementează normele metodologice pentru aplicarea Ordonanței Guvernului nr. 24/2016. Acesta are în vedere organizarea și desfășurarea activităților de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman.

Obiectivul proiectului este de a susține crescătorii individuali în gestionarea corectă și eficientă a animalelor moarte, dar și de a preveni răspândirea bolilor și de a proteja mediul înconjurător.

Acest proiect este valabil pe întreg teritoriul României și vizează toate tipurile de crescători individuali de animale, fie ele rumegătoare, porci, cai, păsări, iepuri și animale de blană. Beneficiarii trebuie să respecte totodată o serie de norme precum încheierea de contracte cu unitățile de neutralizare autorizate și să dețină instalații proprii de neutralizare, procesare sau incinerare/coincinerare, autorizate conform legii.

Bugetul alocat noii scheme de ajutor

Bugetul total estimat pentru perioada 2024-2027 este de 112.555.180 lei. Această sumă este repartizată la rândul ei, pe fiecare an, astfel: 1.000.000 lei pentru 2024, 37.185.060 lei pentru 2025, 37.185.060 lei pentru 2026 și 37.185.060 lei pentru 2027. Resursele financiare sunt asigurate de către bugetul de stat spre bugetele locale, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În cadrul programului, crescătorii sunt obligați să informeze, în decursul a 24 de ore de la decesul animalelor, medicul veterinar și autoritățile locale. Unitățile de creștere, producție, depozitare, procesare sau comercializare a cărnii au în responsabilitate neutralizarea produselor de origine animală.

Costurile de transport ale animalelor moarte sunt acoperite în procent de 100% de către schema de ajutor de stat. De costurile de distrugere se vor ocupa în procent de 75%. Astfel, crescătorii vor suporta un procent de 25% din costul distrugerii animalelor, iar ridicarea animalului mort va fi gratuită. Valoarea maximă a ajutorului este de 2.940 lei/tonă pentru neutralizare și 3,280 lei/km pentru transport.

Pentru a fi eligibili pentru acest program, agricultorii trebuie să respecte toate normele sanitar-veterinare și de mediu incidente. O altă condiție este ca beneficiarii să nu fi beneficiat anterior de ajutoare ilegale. În cazul acestora, vor fi compatibili cu noul program în momentul în care își vor rambursa complet ajutoarele anterioare, dar și a dobânzilor aferente.

Crescătorii individuali de animale vor putea beneficia de anul acesta de noul ajutor de la minister, pe o perioadă de 4 ani, începând din 2024, ajutor în valoare de cel puțin 2.940 de lei.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.