joi, 11 iulie, 2024

Se dau bani de la stat! Cererile de plată, depuse până la data de 31 iulie

APIA anunță termenul limită pentru depunerea cererilor de plată pentru apicultori. Aceștia pot primi bani de la stat dacă depun cererile până pe 31 iulie.

Bani de la stat pentru apicultorii care depun cererile până pe 31 iulie

Cererile de plată aferente programului APIA pot fi depuse de către apicultori până pe 31 iulie 2024. Valoarea totală a sprijinului, pe anul acesta, este de 12,163 milioane de euro.

Documentele doveditoare pentru intervențiile aferente sectorului apicol 2024 și cererile de plată pot fi depuse până la sfârșitul lunii iulie. Finanțarea programului APIA, de anul acesta, provine de la Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și Bugetul de stat al României.

Valoarea totală a sprijinului alocat este împărțit în mod egal între contribuția Uniunii Europene și cea a României, însumând valoarea de 12,163 milioane de euro. Pentru plățile de anul acesta, cursul de schimb este la valoarea de 4,9756 lei/euro.

Etapele care trebuie să fie finalizate pentru ca APIA să acorde finanțarea sunt: controlul administrativ al cererilor de plată, controlul la fața locului, centralizarea sumelor eligibile, încadrarea în cuantumul unitar planificat și plafonul alocat pentru fiecare intervenție și stabilirea sumei eligibile la plată pentru fiecare cerere de plată.

Aceste măsuri fac parte din Planul Strategic PAC 2023-2027 și sunt administrate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Astăzi, 26 iunie 2024, a fost și ultima zi în care s-au putut depune cererile de plată pentru serviciile de silvomediu şi conservarea pădurilor la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Ce trebuie să îndeplinească apicultorii

Solicitanții au obligația să păstreze și să arhiveze toate documentele legate de intervențiile aferente sectorului apicol pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la întocmirea acestora.

De asemenea, aceștia trebuie să depună o singură cerere de plată la Centrele APIA, însoțită de documentele justificative necesare. Cererea poate fi făcută în mod direct, printr-o persoană împuternicită notarial sau prin reprezentantul legal.

Formularistica și documentația necesară pentru implementarea intervențiilor în sectorul apicol sunt puse la dispoziție de către APIA. Cheltuielile aferente intervențiilor apicole trebuie realizate de solicitanți de la începutul anului până la data înscrierii (1 ianuarie-31 iulie a anului de cerere).

Sprijinul acordat cererilor de anul trecut a avut loc în perioada 17-19 iunie 2024 și au fost în valoare de 239,99 milioane de lei (48,28 milioane de euro).

Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) a alocat cea mai mare sumă, de 209,79 milioane de lei (42,18 milioane de euro). Buget Naţional (BN) a alocat 2,16 milioane de lei (434.023 euro), iar Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) a alocat 23,36 milioane de lei (4,72 milioane de euro).

4,63 milioane de lei (936.123 euro) au venit de la Bugetul Naţional (BN1) și 9.081 lei (9.916 euro) de la Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI).

Banii de la stat vor fi primiți dacă apicultorii respectă regulile de înscriere a cererilor de plată, până pe 31 iulie 2024.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.