vineri, 12 iulie, 2024

Crește pragul pentru acordarea facilităţilor cu 400 lei/lună? S-ar putea întâmpla de la 1 iulie 2024!

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită Executivului schimbări în ceea ce privesc veniturile realizate din salarii sau asimilate salariilor. Se poate crește pragul pentru acordarea facilităților cu 400 lei/lună.

De la 1 iulie 2024 ar putea crește pragul pentru acordarea facilităților cu 400 lei/lună

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) cere Guvernului României majorarea pragului de acordare a facilităților cu 400 de lei pe lună, pentru veniturile realizate din salarii sau asimilate salariilor. Astfel,să crească pragul de la 4.000 de lei pe lună, la 4.400 brut de lei pe lună.

„Creşterea pragului la 4.400 de lei pentru acordarea deducerilor pentru salariaţi cu salariul minim brut pe economie, contribuie la creşterea veniturilor angajaţilor fără riscul scăderii veniturilor nete ale acestora, venind în acelaşi timp în susţinerea solicitărilor şi eforturilor angajatorilor de a menţine forţa de muncă”, a explicat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Scopul majorării este de a sprijini creșterea veniturilor nete ale persoanelor care câștigă salariul brut minim pe țară, garantat în plată.

„Mărirea valorii la 4.400 de lei vine in sprijinul IMM-urilor care vor putea acorda alte categorii de venituri asimilate salariilor, în special tichete de masă, fiind un câştig atât pentru angajatori şi angajaţi, cât şi Guvern contribuind la menţinerea păcii sociale”, a mai adăugat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

În cazul salariaților cu salariul minim, care nu beneficiază de alte timpuri de venituri asimilate salariilor, cum ar fi tichetele de valoare, pot crește cu 284 lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024, de la salariul net de 2.079 lei/lună la 2.363 lei/lună.

În cazul în salariaților cu salariul minim, care beneficiază și de alte venituri asimilate salariilor, veniturile nete ale salariaților cresc cu 166 lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024, de la 2.623 lei/lună la 2.789 lei/lună.

Veniturile nete ale salariaților pot scădea

Prin OUG 59/2024, suma neimpozabilă pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor a fost majorată, de la 200 lei/lună la 300 lei/lună. Pentru a crește veniturile nete ale persoanelor care câștigă salariul minim brut pe țară garantat în plată, această sumă nu este supusă impozitului pe venit și nici nu se include în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii.

Acordarea facilităților de 300 de lei/lună este posibilă în condițiile în care nu se depășește pragul de 4.000 de lei/pe lună salarii brut din salarii și veniturile asimilate salariilor.

Începând de la 1 iulie 2024, având în vedere majorarea salariului minim, există o mare probabilitate ca angajații să nu mai beneficieze de alte tipuri de venituri asimilate salariului. Nu numai angajații cu salariul minim sunt vizați. În multe companii, pentru a nu se confrunta cu o inegalitate între angajați, există riscul de a se elimina de la toți angajații aceste beneficii.

În această situație, veniturile nete ale salariaților scad cu 23 lei lunar, de la 2.623 lei (salariul net + tichete de masă – 700 lei lunar) la 2.600 lei (salariul net + tichete de masă – 300 lei lunar).

Din această cauză, CNIPMMR, în urma cererii către Guvernul României, ar putea crește pragul pentru acordarea facilităților cu 400 lei/lună.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.