vineri, 19 iulie, 2024

Bugetarii pierd 20% la voucherele de vacanţă 2024! Unii nu mai primesc deloc

Vara anului 2024 o să fie prima vară în care nu toți bugetarii vor primi vouchere de vacanță. Singurii care vor primi în continuare sunt cei care au salariul sub 8.000 de lei.  

Bugetarii pierd 20% la vouchere de vacanță  

Doar angajații cu veniturile salariale sub 8.000 de lei sunt eligibili pentru a primi vouchere de vacanță. Tichetele au o valoare de 1.600 de lei pe an, suma aceasta este fixă și alocată doar celor care lucrează în regim full-time.  

În cazul persoanelor care lucrează part-time sau la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, iar acestea raportate la valoarea maximă a voucherelor de vacanță stabilite pentru programul normal de lucru. 

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026. 

Deși a avut loc o majorare a valorii voucherelor de vacanță, de la 1.450 la 1.600 de lei, beneficiarii vor avea mai mult de pierdut, pentru că și impozitul a crescut. Dacă tichetele se impozitau cu 10% până acum, acum se vor impozita cu 20%.  

De exemplu, un angajat din Educație va plăti un impozit de 320 de lei, astfel încât valoarea netă devine 1280 de lei. Până anul acesta, tichetele de 1.450 de lei se impozitau cu 10%, astfel beneficiarii rămâneau cu 1.305 lei.  

Valabilitatea voucherelor de vacanță 

Voucherele de vacanță au o valabilitate de un an de la data emiterii și, din păcate, valabilitatea lor nu poate fi prelungită. Singura excepția a fost în perioada pandemică, în care valabilitatea voucherelor emise între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2022 s-a prelungit până pe 30 iunie 2022 (conform Ordonanței de Urgență nr. 131/2021). 

Pentru a evita expirarea voucherelor, este recomandată planificarea vacanțelor din timp. Vestea bună este că acestea pot fi utilizate pentru a planifica vacanțe după data expirării.  

De exemplu, dacă vouchere de vacanță expiră pe 1 iulie 2024, se poate rezerva un sejur pe 30 iunie 2024 pentru august sau orice altă lună din an. 

„Constituie contravenție următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: 

  1. a) utilizarea biletelor de valoare în alt scop decât cel prevăzut de prezenta lege;

  2. b) solicitarea şi/sau furnizarea de numerar în schimbul biletelor de valoare sau pentru fracţiuni din acestea”, arată legea nr. 165 din 2018, care reglementează atât acordarea tichetelor de masă, cât și pe cea legată de vouchere sau tichete cadou”, conform Legii în vigoare.

Deși s-a precizat clar că voucherele de vacanță sunt netransmisibile, din cauza dezinformării, mai mulți români riscă amenzi usturătoare prin vânzarea lor. Astfel de oferte apar tot mai des pe grupurile de turism de pe rețelele de socializare, generând numeroase victime. 

Comercializarea lor este strict interzisă, iar amenda se poate ridica la suma de 26.600 de lei. 

Deși a existat o majorare a valorii, bugetarii pierd 20% la voucherele de vacanta din cauza impozitelor care au crescut.  

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.