Toți comercianții, societăți sau persoane fizice autorizate au obligația legală de a accepta plata cu cardul. Actul normativ care prevede plata cu cardul obligatorie în România a intrat în vigoare pe 16 iunie 2024.
Plata cu cardul obligatorie în România
Legea 406/2023, aplicabilă din 16 iunie 2024, prevede ca toți comercianții să accepte cel puțin o variantă de plată fără numerar, adică electronică. Aceștia nu sunt obligați să-și cumpere aparate speciale de încasare prin bancă, de tip POS, atâta timp cât plata poate fi făcute și prin telefoane mobile, nu neapărat prin card.
Totodată, comerciantul este obligat să aibă un cont bancar unde clientul poate plăti prin diferite mijloace, dacă se optează pentru asta.
„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în noua lege.
Deși actul normativ nu vizează în mod special comercianții, inițiatorii la asta se gândesc.
„De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, mai prevede actul.
Inițial, legea prevedea și interzicerea dării salariului în numerar, însă această prevedere s-a scos în urma protestelor în spațiul public.
Ce se întâmplă cu plățile cash
Unul dintre aspectele importante ale acestei legi este introducerea unei limite zilnice de tranzacționare de 10.000 de lei pentru orice tranzacție între persoane fizice și juridice. Legea 406/2023, cunoscută popular sub numele de legea banilor cash, împreună cu Ordonanțele de Urgență 98/2023 și 115/2023, au pus bazele acestei transformări legislative.
Această lege vizează și gestionarea soldului de casierie și procedurile de avansuri de decontare. Astfel, la finalul zilei, sumele de numerar nu vor putea depăși limita de 50.000 lei. În cazul magazinelor de tip cash and carry, supermagazine și hipermagazine, care funcționează în conformitate cu noile reglementări, limita pentru sumele de numerar la finalul fiecărei zile nu va putea depăși 500.000 lei. Sumele care depășesc limita impusă trebuie să fie depuse în conturile bancare în decurs de două zile lucrătoare.
Deși inițial era vorba de schimbări mai radicale, acestea au fost reduse. Premierul Marcel Ciolacu explică că reducerea lor a avut în vedere pregătirea insuficientă a economiei pentru o tranziție bruscă spre utilizarea exclusivă a plăților electronice. Astfel s-a avut în vedere menținerea unui echilibru între modernizarea sistemului financiar și necesitățile economice ale diferitelor medii, în special a celor rurale.
Prevederea legată de plata cu cardul obligatorie în România are în vedere consolidarea eforturile de digitalizare a sistemului financiar din România.