vineri, 12 iulie, 2024

Ce salariu ia un angajat la fast-food: Salariile sunt sub așteptări

Potrivit datelor din 2022, primii doi jucători din industria restaurantelor, Mc Donald’s și KFC, însumează aproape 8.000 de angajați. În contrast, Spartan, un actor în creștere în aceeași industrie, raportează un număr de aproximativ 500 de angajați. Iată ce salariu ia un angajat la fast-food

Ce salariu ia un angajat la fast-food

Lanțul de restaurante fast-food Spartan, oferă un salariu net de 3.500 de lei noilor angajați în locațiile rețelei din București, conform declarațiilor făcute de Gabriel Melniciuc, CEO-ul companiei.

„Salariile diferă, dar, spre exemplu, în Bucureşti acum oferim 3.500 lei net. Ne-am stabilit nişte obiective la început de an. Le actualizăm trimestrial, dar fără oameni bine pregătiţi, nu putem să realizăm nimic”, a transmis Gabriel Melniciuc.

Potrivit informațiilor furnizate de către companie, lanțul de restaurante fast-food Spartan a înregistrat o expansiune semnificativă, ajungând la un total de 75 de unități în întreaga țară. Din acestea, 38 sunt francizate, în timp ce restul sunt deținute în proprietate directă. În anul 2023, conform datelor oficiale furnizate de companie, cifra de afaceri a Spartan a atins valoarea de 48 de milioane de euro.

Într-un moment semnificativ pentru lanțul de restaurante, în începutul anului 2023, fondatorul lanțului creat de omul de afaceri Ștefan Mandachi a decis să vândă afacerea către cei mai importanți francizați ai lanțului, într-o tranzacție care a marcat evoluția și direcția viitoare a companiei.

În ceea ce privește politica salarială a lanțului Spartan, aceasta pare să se încadreze în media pieței. Pachetul salarial oferit de rețeaua McDonald’s variază între 3.200 și 3.500 de lei net, putând ajunge la 4.000 de lei net pentru funcția de manager trainee. Astfel, salariul oferit de Spartan pare să se situeze într-un interval similar, reflectând competiția din industria fast-food-ului pentru atragerea și menținerea talentelor.

România duce lipsă de tractoriști

Potrivit celor mai recente date, România se confruntă cu o nevoie acută de tractoriști, fiind disponibile aproximativ 400 de posturi. Cu toate acestea, fermierii se plâng că nici măcar salariile comparabile cu cele din Vest nu sunt suficiente pentru a-i determina pe tineri să aleagă o astfel de meserie.

Salariile tractoriștilor pornesc de la 3.000 până la 4.000 de lei, însă există muncitori care pot câștiga un salariu net chiar și de 14.000 de lei, în funcție de tipul și complexitatea utilajului pe care îl manevrează. Această variație semnificativă în ceea ce privește remunerația reflectă diversitatea echipamentelor și nivelul de specializare necesar în acest domeniu.

Cele mai mari salarii din domeniu sunt oferite în zona Ardealului. Cu toate acestea, fermierii se confruntă cu o lipsă acută de tractoriști din mai multe motive. Cei mai în vârstă nu sunt familiarizați cu utilajele noi și nu dețin abilitățile necesare pentru a le manevra, în timp ce tinerii nu mai sunt atrași de această meserie. Mai mult decât atât, liceele de specialitate nu reușesc să pregătească suficient de bine elevii pentru a face față cerințelor pieței de muncă din acest sector. Aceste provocări evidențiază necesitatea unor eforturi concertate din partea industriei și a sistemului educațional pentru a aborda criza de forță de muncă din sectorul agricol.

În România, majoritatea școlilor agricole se găsesc în Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman. Cu toate acestea, constatăm că mulți elevi nu își doresc să urmeze o carieră în acest domeniu și preferă să finalizeze doar cele 12 clase. Acest lucru reflectă o tendință generală în societatea românească, în care agricultura nu mai este văzută ca o opțiune de carieră atractivă pentru tineri.

Cu toate acestea, este important de menționat că România are o suprafață agricolă totală de aproximativ 14,7 milioane de hectare, dintre care doar 10 milioane de hectare sunt terenuri arabile. Această cifră evidențiază potențialul enorm al țării în ceea ce privește agricultura și necesitatea de a găsi modalități de a atrage mai mulți tineri către acest domeniu vital pentru economie și securitatea alimentară. Cei care se întreabă ce salariu ia un angajat la fast-food trebuie să știe că suma diferă în funcție de restaurant, programul de lucru și responsabilități.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.